Göteborgs-Posten

Fakta: Narendra Modi

- OLA WESTERBERG

för timme när hinduer angriper muslimer, som de kollektivt beskyller för branden. Mellan 1 000 och 2 500 människor dödas på en månad. Brittiska ambassaden talar om planerad etnisk rensning med stöd av delstatsre­geringen. GUJARATS REGERINGSC­HEF är Narendra Modi från hindunatio­nalistiska BJP. ”Ondsint propaganda”, kallar han kritiken mot honom och rapportera­s tycka att mobbens svar på branden är naturlig. Modis popularite­t stiger och han blir omvald. EU-ländernas ambassadör­er beslutar däremot att unionen ska isolera Modi.

Tills Sveriges och Danmarks Indienamba­ssadörer kommer in i bilden 2008.

– De flesta höll kvar vid sin bojkott, medan vi sade: ”Det här har ingen rättslig grund, så vi gör som vi vill”, berättar förre ambassadör­en Lars-Olof Lindgren.

Beslutet att ta in Modi från kylan sanktioner­ades av utrikesmin­ister Carl BRÖT BOJKOTT. Diplomaten Lars-Olof Lindgren hade en avgörande roll när EU bröt sin bojkott av den massakerbe­sudlade hindunatio­nalisten Narendra Modi. Bildt (M) enligt svenska utrikesdep­artementet.

– Att sex år efteråt fortsätta med en bojkott som inte gav någonting, och inte möjliggjor­de samtal om mänskliga rättighete­r eller någonting annat, var inte rätt sätt att agera. Vårt ställnings­tagande reflektera­r inte heller någon bedömning av hans skuld, säger Lindgren om hans och danske kollegan Ole Paulsens åtgärd.

Modi har också friats av det indiska rättsväsen­det, understryk­er Lindgren.

Ambassadör­en sökte dock inte kontakt med Modi under det svenska ordförande­skapet i EU 2009 – det hade varit för provoceran­de i EUkretsen, förklarar han. GUJARAT ÄR EN ekonomiskt viktig delstat och svenska företag tryckte på för att bryta isoleringe­n av regeringsc­hefen. Så 2011 ledde LINDGREN SLUTADE som ambassadör 2012 och blev i stället vapentillv­erkaren Saabs chef i Indien. Nu hoppas han få den nya regeringen som kund och ser inga problem med det. Potentiale­n är stor, Indien är världens största vapenimpor­tör och satsar nu 1 700 miljarder kronor på försvarsin­vesteringa­r på tio år för att kapprusta med grannen Kina.

– Vi har varit etablerade här med kontor i åtta år så det är inget som har kommit nu. Det är klart att det finns väldigt stora möjlighete­r men det är också väldigt stor konkurrens på marknaden. Sedan är vi ju väldigt öppna med att stödja Indien när landet nu vill bygga upp en egen försvarsin­dustri. LINDGREN AVFÄRDAR ATT hans tidigare kontakter med Modi skulle vara gynnsamma för kommande affärer.

– Det är andra grejor som betyder något. Man måste ha rätt pris och bra grejor och slå konkurrent­erna i båda avseendena.

 ??  ?? Född 1950. Anslöt sig till hindunatio­nalistiska organisati­oner redan som barn. Gjorde senare karriär inom partiet
Född 1950. Anslöt sig till hindunatio­nalistiska organisati­oner redan som barn. Gjorde senare karriär inom partiet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden