Göteborgs-Posten

Sjöbergen

- MARIA LöFSTEDT 031-62 40 00 namn@gp.se

Sjöbergen ligger ovanför Röda Sten. Man tar sig hit genom att klättra uppför berget vid Röda Sten eller via Otterklint­svägen som har sin infart högst upp på Karl Johansgata­n. Här finns odlingslot­ter och djurgårdar med höns, kaniner, ankor och andra djur. På Facebook finns det en grupp som heter Rädda Sjöbergen. Läs mer: http://www.sjobergens­djurforeni­ng.

Men bakgrunden är även här lite djupare än så. Emellanåt har Sjöbergens koloniområ­de hotats av förtätning­sivern och hon och de andra i föreningen ville ha än mer liv och rörelse här uppe för att ge moteld till dessa planer. Ju fler människor som arbetar i och njuter av området, desto svårare för kommunen att bestämma sig för att köra över deras vilja – är den hoppfulla devisen.

För här uppe finns det – precis som Tina – många människor med mycket vilja och stor kärlek till området.

– Det som är så bra är att det är så blandat. Unga, gamla, barnfamilj­er PÅ LÖRDAG ÄR det Sjöbergens dag och då öppnar man upp sina gårdar för allmänhete­n för att fler ska få ta del av allt det härliga. Det blir musik, kaninhoppn­ing, poängprome­nad, kafé och korvgrilln­ing, försäljnin­g av lokalprodu­cerat – till exempel honung – och visning av bikupor.

Nytt för i år är en tuppgalnin­gstävling som Tina håller i och en debatt kring bevarandef­rågan. Representa­nter för flera partier kommer och förklarar sina ståndpunkt­er kring hur Sjöbergen och liknande gröna rekreation­splatser ska kunna fredas.

– Tuppgalnin­gstävlinge­n är ju lite galen, förstås. Men för de seriösa finns det ju den politiska debatten och alla som bara vill ha en trevlig och mysig dag kommer att få sitt lystmäte, lovar Tina Camitz.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden