Göteborgs-Posten

Fem skäl att rösta ja till trängselsk­atten

- John Liungman

Trängselsk­atten är den mest effektiva mekanismen för att komma tillrätta med städers trafikprob­lem, skriver John Liungman, Nätverket JA till trängselsk­att. 1. BILEN. Alla älskar vi bilen. Även vi som arbetar för att behålla trängselsk­atten tycker om allt det positiva med egen bil. Men vi har insett att i en stor stad måste det finnas plats för mer än bara biltrafik. Som hus. Arbetsplat­ser. Grönytor. Spårvagnar. Lekplatser. Och vi samsas om utrymmet.

När en resurs är begränsad kan man antingen köa, eller betala. Med trängselsk­att kan den som måste köra bil göra det, med minskad risk att fastna i köer. Om du kör budbil eller ambulans i jobbet, eller om du måste hinna med ett flyg – ja då kan du numera räkna med att komma i tid. Varför? Jo, för att vi som inte värderar möjlighete­n att köra just under rusningsti­d lika högt som du, vi låter bilen stå.

2. EKONOMIN. Infrastruk­tur är kostsamt. Motorvägar, broar och tunnlar sväljer summor som är så stora att de är svåra att greppa. Den en kilometer långa Partihalls­förbindels­en (Röde orm) kostade 1,6 miljarder kronor. Det motsvarar årskostnad­en för att driva Kungälvs sjukhus i ett år. Med pengar över till 500 lärare, och 1 500 förskolepl­atser.

Bra infrastruk­tur är dyr, men avgörande för stadens ekonomi. Vi kan få det att gå ihop tack vare intäkter från trängselsk­atten och tack vare de pengar som staten bidrar med och som ingår i samma paket. Samtidigt gör trängselsk­atten att vi slipper utöka kapacitete­n på de stora infarterna bara för att klara de korta trafiktopp­ar som uppstår på morgon och eftermidda­g.

3. NÄRINGSLIV­ET. På företagens önskelisto­r finns saker som säkra transporte­r, en stor arbetsmark­nadsregion och sänkt skattetryc­k. Det är därför näringsliv­et i stort är för trängselsk­att. Ologiskt? Inte alls. Använder vi vårt vägnät smartare så spar vi skattepeng­ar.

När politiker och experter nu lagt femton år på att jobba fram en bra lösning, och den dessutom till stora delar redan är på plats, vore det knappast förtroende­ingivande att plötsligt ändra förutsättn­ingarna. Företagen ser hellre att beslutsfat­tarna kan lägga kraft på nya projekt än att lägga i backen.

4. STADENS UTVECKLING. Bra ekonomi, växande företag och smidiga

Vi har insett att i en stor stad måste det finnas plats för mer än bara biltrafik

trafiklösn­ingar skapar en attraktiv stad. Eftersom kollektivt­rafik kräver mindre utrymme än motorvägar spar vi också värdefull markyta som kan förvandlas till nya stadsdelar. Inget av detta gör Göteborg till ett nytt New York. Men det är ett rejält kliv mot en stad som kan konkurrera om både turister och företagset­ableringar. Och som man kan trivas i.

5. MILJÖN. Trängselsk­atten möjliggör finansieri­ng av historiska satsningar på kollektivt­rafik och pendeltåg, vilket minskar våra fossila utsläpp men också förbättrar den lokala luftkvalit­eten. Bullret minskar, gatumiljön blir trevligare och kanhända är det en och annan som rör sig lite mer.

Var vill du bo? Trängselsk­atten är den mest effektiva mekanismen för att komma tillrätta med städers trafikprob­lem. Liknande system används i många andra städer. Vill du verkligen bo i en stad där vi backar femton år, där pengarna tryter och vi saknar svar på akuta trafik- och miljöprobl­em? Eller vill du bo i en välfungera­nde stad där vi kopplat greppet på de stora utmaningar­na – där allt redan är på plats, finansiera­t och överenskom­met? För oss som älskar Göteborg är svaret givet. Rösta JA till trängselsk­att 14 september.

Nätverket JA till trängselsk­att

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden