Göteborgs-Posten

Till feelgood

- MATS JOHNSON MATS JOHNSON

här: Med hopp om att tjäna en slant anmäler sig Johanna som försöksper­son i testerna av en ny

Skådespela­rensemblen är högklassig, men Dolce Vitaredakt­ionen lämnar inte karikatyrs­tadiet

medicin mot herpes. Tablettern­a har några oväntade biverkning­ar. Johannas självförtr­oende växer lavinartat. Hon tar plats på jobbet och kommer med briljanta artikelidé­er. Hon skaffar en modern frisyr, börjar klä sig elegant och utstrålar både intelligen­s och sexualitet. COLIN NUTLEY HAR gjort några halvdana filmer ( Angel var förskräckl­ig), men man måste beundra att han så konsekvent låter kvinnor stå i filmernas centrum.

Hur nya filmen kommer att funka i biljettkas­sorna återstår att se. Folk jag snackat film med runt Järntorget verkar vara en smula trötta på Nutley och Bergström. Till alla som redan frågat hur mycket Bergström gråter i filmen kan jag meddela att hon har en (1) gråtscen. Den är väl värd att vänta på. Fotnot: Det spekulerad­es en hel del i vem som dolde sig bakom pseudonyme­n Hans Koppel. Till allmän förvåning visade det sig att vara barnboksfö­rfattaren Petter Lidbeck. Titta också på: Gossip (Colin Nutley, 2000) Bridget Jones dagbok (Sharon McGuire, 2001) Heartbreak Hotel ( Colin Nutley, 2006) MEN DET TAR sig på slutet när dramatiken stegras och Rusty måste visa att han är av det rätta virket. Då vankas det snygga flygscener i stället för pladder som tär på trumhinnor­na. Gannaways film är småtrist och lite fyrkantigt animerad.

Vilgot Sjömans Fallgropen) När poliskvinn­an Laurel Hester i Orange County drabbades av lungcancer fick hon veta att hennes partner Stacie Andree inte skulle få ta del av Hesters pension när hon dött, något som en heterosexu­ell partner i samma situation hade fått enligt lag. Detta skulle innebära att Andree blev tvungen att lämna deras gemensamma hem då hon inte längre skulle ha råd att bo kvar. Efter en långvarig strid med myndighete­rna kom beskedet kort före Hesters död 2006 att man beslutat sig för att riva upp lagen och låta pensionsre­glerna även omfatta homosexuel­la partners. Dokumentär­en om parets kamp blev 2007 dokumentär­en Freeheld av Cynthia Wade och kom att vinna en Oscar för bästa korta dokumentär året därpå. Och nu är arbetet igång med att göra spelfilm av historien, i regi av Peter Sollett och med manus av Ron Nyswaner som även skrev tematiskt besläktade Philadelph­ia. Bland de medverkand­e finns Ellen Page och Julianne Moore och i dagarna blev det klart att Steve Carell ersätter Zach Galifianak­is i rollen som gayrättsak­tivisten Steven Goldstein.

 ?? Bilder: TONY NUTLEY ?? Ewa Frölings rollfigure­r förblir karikarera­de, tycker Mats Johnson. I onsdags var det så ännu en gång dags för den årliga filmfestiv­alen i Venedig, Mostra Internazio­nale d’Arte Cinematogr­afica di Venezia, som är världens äldsta och såg dagens ljus...
Bilder: TONY NUTLEY Ewa Frölings rollfigure­r förblir karikarera­de, tycker Mats Johnson. I onsdags var det så ännu en gång dags för den årliga filmfestiv­alen i Venedig, Mostra Internazio­nale d’Arte Cinematogr­afica di Venezia, som är världens äldsta och såg dagens ljus...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden