Göteborgs-Posten

”Comhem tar inte krånglet på så stort allvar som krävs”

- LARS-ERIK GUSTAFSSON M31-S2 47 27 lars-erik.gustafsson@gp.se

ENERGI: fntresset för solceller ökar kraftigt i pverige. aetsamma gäller smart styrning av elförbrukn­ingen, skriver pvenska aagbladet. Andelen villor med solpaneler p• taken väntas stiga fr•n 4 till 38 procent inom fem •r, enligt konsultför­etaget Accenture. bnergistyr­ning – där förbruknin­gen övervakas och regleras

abkkfp AkaoÉApplk

pensionera­d tv-reparatör

– Ljudet försvann, rutan blev svart och så kom det en skylt. Det hände när som helst, mitt i nyheter eller film. Det varade mellan två och tio sekunder, upp till tio gånger i rad, berättar Inger Emanuelsso­n.

Störningar­na pågick från maj

Egen solkraft tidens lösen

till augusti. Inger Emanuelsso­n och hennes ex-sambo Dennis Andréasson ringde ett 20-tal gånger till Comhem. De fick höra att problemet låg hos Itux, bolaget som driver allmännytt­ans fibernät. En reparatör kom och gick utan att problemet försvann. Som lök på laxen hängde sig tv-boxen och vägrade lyda fjärrkontr­ollen.

– Comhem tar inte krånglet på så stort allvar som krävs. Flera gånger fick jag höra: ”Felet är inte hos oss utan hos Itux”. Men vi är inte kunder hos Itux!, säger Dennis Andréasson.

Får man inte acceptera trassel när det är ett helt nytt system?

– Nej. Låsningar och meddelande­n om ”ingen signal”, det ska inte förekomma. Varje gång får kunden göra den felsökning som borde ha gjorts av nätägaren, säger Dennis Andréasson som själv är gammal tv-reparatör.

Han berättar att flera andra grannar har bett honom om hjälp.

– Det är de som har tagit Comhem. De som har en annan leverantör har inte samma problem.

Nu har Inger Emanuelsso­n fått en ny box och samtidigt har husets nätverk fått en uppgraderi­ng. Sändningar­na fungerar bättre – fr•n exempelvis en mobiltelef­on – väntas öka ungefär lika mycket. svartrutan dyker fortfarand­e upp men i regel bara vid kanalbyten. Hon har fått nedsatt avgift men är fortfarand­e kritisk.

– Jag orkar knappt höra ordet Comhem. När bindningst­iden går ut försöker jag nog byta. FLERA ANDRA KUNDER har hört av sig till GP om tv-problem, framför allt med Comhems boxar.

– Det har hållit på sedan i februari. Rätt som det är blir kolsvart i rutan. Jag har ringt Comhem många gånger och talat med en ny person varje gång, säger en kvinna som bor i samma område som Inger Emanuelsso­n.

En man i Angered berättar om en annan sorts krångel.

– Jag har väntat på min box i fyra månader och nu har jag inte haft tv på tre dagar, skriver han i ett mejl till GP.

Projektled­aren Göran Leander, anser att den stora tv-omläggning­en i stort sett fungerar smidigt.

– Det går bra. Vi har satsat mycket på informatio­n och vi har inte fått några signaler om att någon inte känner till nedsläckni­ngen.

Däremot bekräftar han att en del Comhemkund­er haft trassel.

– Comhem har en ny Tivobox som har haft inkörnings­problem. Jag vet att det varit problem för några, säger Leander. FRÅN COMHEMS SIDA hävdar man att felen mest beror på fibernätet.

– Det är svårt för mig att säga om det är boxen i sig, nätet eller kundens installati­on som ligger bakom. Vad vi har sett är att det framför allt var nätet som gjorde att det var problem i början, säger presschefe­n Fredrik Hallstan.

När det gäller Inger Emanuelsso­ns trassel säger presschefe­n:

– Vi ber om ursäkt för att det tog så lång tid. Vi har skickat en ny box och hoppas att det har löst sig. Har det inte löst sig får hon höra av sig.

Många av allmännytt­ans hyresgäste­r – cirka 43 procent i hela stan – har ännu inte ordnat någon tv-lösning. Drygt 10 000, eller vart sjunde hushåll, har valt något av gratispake­ten (se faktaruta). combisyste­m lövräfsa 31M4 och skaft 372R med fyra av fem i betyg. aen var effektiv i olika miljöer och prisades för reglerbart huvud förutom bra spänst och balans. pämst blev den näst billigaste för 49 kronor, gulas hard head räfsa. Till prisvärd utnämndes kybys lövräfsa 1312 för bara 3R kronor – med betyget tre. aäremot var skaftet kort och krattan lite för lätt, vilket kräver ett litet tryck ned•t för att f• med löven.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden