Göteborgs-Posten

Stort stöd för hungerstre­jkande

GöTEBORG: STöDGALA FöR HUNGERSTRE­JKANDE PALESTINIE­R PÅ JäRNTORGET 'H KXQJHUVWUH­MNDQGH SDOHVWLQLH­UQD S§ -¦UQWRUJHW ¦U QX LQQH S§ VLWW H G\JQ XWDQ PDW )¸U IOHUD DY GHP KDU WLOOVW§QGHW I¸UV¦PUDWV VY§UW GH VHQDVWH GDJDUQD *§UGDJVNY¦OOHQV VW¸GJDOD VDPODGH HQ S

- YLVA CARLSSON 031-62 42 49 ylva.carlsson@gp.se ULF JOHANSON 031-62 40 00 ulf.johanson@gp.se

De hungerstre­jkande palestinie­rna har nu hållit på i 23 dagar. För flera av dem är tillstånde­t dåligt. Kring 500 personer samlades på stödgalan som hölls för dem i går.

Som mest har 40 palestinie­r hungerstre­jkat på Olof Palmes plats. Nu är de omkring 35. Efter 23 dygn utan mat, och för flera av dem flera dygn även utan vatten, är tillstånde­t dåligt.

Trots detta fanns många av dem på plats vid raden av tält när närmare 500 personer samlades för en stödgala med artister som José González och Jens Lekman.

DE HUNGERSTRE­JKANDE ÄR alla statslösa palestinie­r från Gaza, och rädda att avvisas tillbaka till kriget. Många av dem har varit i Sverige i flera år i väntan på besked om framtiden.

En av dem är Tahany Mezher, 25, som anslöt sig till strejken för några dagar sedan tillsamman­s med några andra kvinnor. Eftersom hon har ett litet barn hungerstre­jkar hon inte.

Tahany Mezher har med sig nio månader gamla dottern Tolin. Medan hennes syskon, mamma, mormor och farmor fått uppehållst­illstånd, har Tahany fått avslag på sin ansökan.

– Jag förstår inte varför, säger hon. Vi kommer från samma familj, från samma situation. Mina syskon har kunnat börja sina nya liv, kunnat börja studera eller jobba. Jag har inte kunnat göra någonting under de sex år jag varit i Sverige.

SITUATIONE­N BEKRÄFTAS AV Ossama Al-Najjar, en av de hungerstre­jkande männen. Han är en av de piggare och pratar gärna. Trots att han gått ner många kilo och har ont av följderna av hungerstre­jken, ler han stort när han pratar om det stöd han känner från många förbipasse­rande.

– Jag är rörd av den medmänsk-

lighet som så många visar. Det här är det verkliga Sverige, säger han.

FRÅN MIGRATIONS­VERKETS SIDA är man djupt oroade över situatione­n, och har försökt förklara den process de strejkande befinner sig i.

– Vi har varit tydliga med att en hungerstre­jk aldrig kan påverka den juridiska utgången av ett beslut, säger Fredrik Bengtsson, presschef på Migrations­verket.

Han förklarar att det finns delade meningar vad gäller själva återvändan­det.

– Har en person fått ett avvisnings­beslut åligger det den personen att själv skaffa de tillstånd och dokument som krävs för att återvända, säger han. I en del fall hävdar personen att de gjort allt som krävs, medan myndighete­n anser att det inte finns tillräckli­g dokumentat­ion för att bekräfta att så skett. Och jag har förståelse för att människor blir upprörda och frustrerad­e i de fallen.

Migrations­verket lovar ”att se över situatione­n” – men en utredning tar två månader

Beskedet Migrations­verket gett till de hungerstre­jkande är att man nu ser över situatione­n i Gaza. Men myndighete­n behöver omkring två månader på sig för att reda ut vad som ska gälla i det här fallet, först därefter avser man att gå igenom varje enskilt ärende i nytt ljus.

Göteborgs stad har genom stadsdelen Majorna-Linné kraftsamla­t för att möta den situation som uppstått. Stadsdelen har tillsamman­s med Migrations­verket, polisen, sjukvården och social resursförv­altning diskuterat hur de bäst samverkar.

Ambulanspe­rsonal besöker regelbunde­t tältet för att se om någon behöver hjälp. Fältarbeta­re finns oftast på plats.

– När flera av de hungerstre­jkande slutade dricka intensifie­rade vi våra insatser, säger stadsdelsd­irektör Thomas Segenstedt. Man behöver inte vara sjukvårdsk­unnig för att förstå att det kan uppstå hemska scenarier när någon helt slutar med vätska.

De olika samhällsin­stanserna har även diskuterat ett värsta scenario, om någon skulle avlida. Kontakt har tagits med imamer och präster. Polisen har inte för avsikt att avhysa de hungerstre­jkande oavsett om de ansöker om nytt tillstånd, eftersom de sköter sig bra.

– Vi tycker alla att det är tragiskt att människor ska behöva göra så här, och vi har en skyldighet att hjälpa dem så gott vi kan.

 ??  ?? HOPPFULLT. 0HG VN¸QW ODWLQIORZ O\IWH EDQGHW /HFKHEXUUH VW¦PQLQJHQ YLG J§UGDJVNY¦OOHQV VW¸GJDOD S§ -¦UQWRUJHW 'HQ
HOPPFULLT. 0HG VN¸QW ODWLQIORZ O\IWH EDQGHW /HFKHEXUUH VW¦PQLQJHQ YLG J§UGDJVNY¦OOHQV VW¸GJDOD S§ -¦UQWRUJHW 'HQ
 ?? Bild: FRIDA WINTER ?? STöDGALA. José González var en av artisterna som spelade på Järntorget i går kväll.
Bild: FRIDA WINTER STöDGALA. José González var en av artisterna som spelade på Järntorget i går kväll.
 ?? Bild: FRIDA WINTER ?? perfekt placerade studsmatta­n utnyttjade­s maximalt.
Bild: FRIDA WINTER perfekt placerade studsmatta­n utnyttjade­s maximalt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden