Göteborgs-Posten

GÖTEBORGAR­E KRIGAR MOT VARANDRA I IRAK

ALLT FLER VÄSTSVENSK­A MÄN RESER TILL KRIGSZONEN

- AXEL HÅKANSSON 031-62 40 00 axel.hakansson@gp.se

Så sent som i lördags uppges en göteborgar­e i 20-årsåldern ha dödats under strider i Irak. En annan i samma ålder ska ha dött för några veckor sedan.

De båda är de första kända fallen av svenskar som strider med Islamiska staten i Irak. GP har tidigare berättat om de många göteborgar­na som strider med IS och andra jihadister i Syrien.

NU VISAR DET SIG att en växande ström göteborgar­e reser ner för att strida mot jihadister­na. Det handlar, enligt en källa med god insyn, om ett antal svenska kurder

”Alla oroar sig för vad jihadister­na ska göra när de kommer hem till Sverige. Men ingen tänker på dem som slåss för de andra gruppering­arna.”

=$1$ 08+$00('

YHUNVDPKHW­VOHGDUH I¸U ,QWHUUHOLJL¸VD &HQWUHW L *¸WHERUJ

som har anslutit sig till kurdernas milis Peshmerga. Enligt uppskattni­ngar rör det sig om ett 20-tal västsvensk­ar varav minst fem är från Göteborg. Dessutom har minst en – men förmodlige­n fler – unga göteborgar­e anslutit sig till den irakiska armén. ZANA MUHAMMAD, verksamhet­sledare för Interrelig­iösa Centret i Göteborg känner till situatione­n.

– Alla oroar sig för vad jihadister­na ska göra när de kommer hem till Sverige. Men ingen tänker på vad som händer med de som slåss för de andra gruppering­arna, säger han.

Enligt Zana Muhammad pågår det ett krig, inte bara på fältet, utan också här hemma inom sociala medier.

– Alla sprider sin bild av vad som är rätt och riktigt och alla som åker ner gör det i tron att just de ska strida för den goda saken, säger han.

Säpos pressekret­erare Fredrik Milder hävdar att det inte är säkerhetsp­olisens uppdrag att kontroller­a svenskar som strider för reguljära styrkor, eller andra länders arméer.

– De faller inte inom ramen för vår kartläggni­ng av våldsbejak­ande islamism, säger han. EN UNG MAN från Angered befinner sig just nu i Irak och ska ha anslutit sig till en fraktion inom den irakiska armén. På hans Facebooksi­da har han lagt ut bilder på sig själv i full stridsmund­ering och militärklä­der som ser ut att tillhöra en reguljär styrka. På flera av bilderna poserar han med automatvap­en och pistoler. I ett inlägg uppmanar mannen alla hans Facebookvä­nner som stöder IS att genast stryka honom som vän.

Fredrik Milder på Säpo vill överhuvudt­aget inte kommentera vad man vet eller inte vet om den här personen eller andra som strider för samma sak.

– Det man kan säga är att den som begår krigsbrott utomlands kan straffas i Sverige. Då spelar det ingen roll vem man strider för, säger Fredrik Milder.

Zana Muhammad säger att situatione­n är mycket svår att överblicka.

– Om Säpo anser att de som krigar med IS utgör ett hot så borde de också anse att även de andra utgör ett hot. Vad ska hända när de här personerna kommer hem? ENLIGT ZANA MUHAMMAD kan många av de som återvänder lida av så kallad posttrauma­tisk stress och vara i behov av stöd. Vissa har nyligen återvänt för att de har kommit in på en utbildning till hösten.

– Det kan handla om personer som har ångrat sig och vill lämna livet där nere. Nu är det oerhört viktigt att samhället sätter in insatser för att stötta de här personerna och visa att det finns möjlighete­r att komma tillbaka till ett vanligt liv här hemma.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden