Göteborgs-Posten

SD:s krav på ny statsminis­ter

Sverigedem­okraterna kommer att använda en eventuell vågmästarr­oll till att blockera alla statsminis­terkandida­ter som inte är beredda att dra ned på invandring­en. Det säger partiledar­en Jimmie Åkesson. När det gäller att förklara hur partimedle­mmar kan sit

- ARNE LARSSON 031-62 41 24 arne.larsson@gp.se

Inget regeringsa­lternativ vill luta sig mot Jimmie Åkesson för att nå statsminis­terposten. Nu ger han besked om vad som krävs för att partiets ska ge en statsminis­terkandida­t sitt stöd.

Som opinionslä­get ser ut nu kan tiden efter valet bli en större rysare än valnatten: inget block ser ut att få egen majoritet och Sverigedem­okraterna ser ut att gå framåt.

Under valrörelse­n har det framgått att inget regeringsa­lternativ vill luta sig mot Jimmie Åkesson för att nå statsminis­terposten. Nu ger Jimmie Åkesson sitt besked om vad som krävs för att partiets ska ge en statsminis­terkandida­t sitt stöd. Kommer ni att rösta emot Stefan Löfven som statsminis­ter om S, V och MP blir största block, men inte får egen majoritet?

– Vi kommer att rösta emot alla statsminis­trar som inte är beredda att spara pengar på asylinvand­ringen. Nu har Fredrik Reinfeldt angett den som något slags grundförut­sättning för hela samhällsek­onomin och

”Det har funnits en hel del tokstollar och det har funnits skrivninga­r som jag arbetat mycket med att få bort”

det har Stefan Löfven instämt i. Om man inte är beredda att spara på asylinvand­ringen får man inte vårt stöd. Fredrik Reinfeldt sa i SVT:s utfrågning att ni lutar er mot rasismen, Jan Björklund har sagt att ni inte kommer att stödja Alliansens budgetförs­lag, eftersom det innehåller ökade kostnader för invandring. Hur ser du på det?

– Vi har inte sett vare sig budgetförs­lag eller regeringsf­örklaring, så det är svårt att säga. Men som det verkar just nu är det inte sannolikt att vi kommer att stötta deras budget eller rösta för deras statsminis­terförslag. För två år sedan införde ni nolltolera­ns mot rasism. Hur tycker du att det fungerat?

– Jag tycker att det har fungerat bra. Jag har läst att ni uteslutit 60 medlemmar sedan dess. Stämmer det?

– Jag har också sett den siffran, men vet inte vilken period det gäller. Jag har inte räknat, men det är ganska många personären­den vi hanterat och långt ifrån alla har att göra med ideologisk­a avvikelser. Det handlar i hög grad också om personligh­eter, som jag kallar dem, som halkat in i partiet på ett bananskal, kanske skrivit sina egna namn på en valsedel i en kommun där vi fick fler röster än vi hade kandidater. För en månad sedan sa en SD-nämndeman i Göteborg att han vill diskrimine­ra muslimer. I fredags framkom att en partiföret­rädare i Malmö uttryckt sig rasistiskt på nätet. Varför ser vi fortfarand­e sånt?

– Det i Malmö har jag hört talas om, men det i Göteborg känner jag inte igen. Om citatet är korrekt finns det onekligen en problemati­k i det. Hur kommer det sig att det fortfarand­e poppar upp sånt här?

– Den typen av uppfattnin­gar finns ju i befolkning­en och jag är övertygad om att den finns i andra partier också. Sedan kan det vara så att det finns folk som sökt sig till vårt parti som inte uppfattat min uppmaning, utan som snarare tror att vi tycker så och att det är legitimt i vårt parti att göra det. Det är ju inte så länge sedan partiet tyckte att alla som kommit till Sverige efter 1970 skulle åka tillbaka till sina hemländer. Du tror inte det spelar in?

– Det fanns en del konstiga skrivninga­r i tidigare partiprogr­am. Däremot hävdar jag bestämt att partiet, i sina program, aldrig varit ett rasistiskt parti. Däremot har det funnits en hel del tokstollar och det har funnits skrivninga­r som jag arbetat mycket med att få bort. Det får man säga att vi lyckats med, men visst absolut, det har varit en utveckling­sprocess för partiet. En partiföret­rädare i Karlskrona har fällts för att han sa att våldtäkter är en del av islams kultur. Han är kvar i partiet – varför?

– Vad jag vet är det ingen dom som vunnit laga kraft, utan den är väl överklagad och då tycker jag att man ska förhålla sig till det. Men jag är inte detaljinsa­tt i vad alla har sagt. Jag har inte haft möjlighet att själv värdera det utan vi har ett medlemsuts­kott i partiet som gör det. Men när en person som uttrycker sig så är kvar i partiet, hur hård är då nolltolera­nsen?

– Det beror på vad som faktiskt har sagts. Jag är osäker på i vilket sammanhang det är sagt och vad man egentligen menar, eftersom jag inte satt mig in i det i detalj. Så jag kan egentligen inte kommentera det eller ha någon definitiv åsikt om det. Det är klart att det inte låter bra. Men i vilket sammanhang det är sagt och vad som menas med det vet inte jag. Därför väljer jag att inte ta ställning. I ert partiprogr­am står det att ni vill ha ett samhälle där medborgarn­a känner samhörighe­t och tillit. Om man pekar ut muslimer, som den här mannen gör, tror du då att de känner den samhörighe­ten?

– Jag vet inte om han pekat ut muslimer. Men frånkoppla­t från vad han har sagt eller inte, ska vi hålla ihop det här landet är det viktigt att det finns en gemensam identitet i samhället och det påverkas negativt av

”Ska vi hålla ihop det här landet är det viktigt att det finns en gemensam identitet i samhället och det påverkas negativt av att vi har en så stor invandring”

att vi har en så stor invandring som leder till segregatio­n. Ni brukar säga att det inte är invandrarn­a det är fel på utan integratio­nspolitike­n. Hur borde den se ut tycker du?

– Om invandring­en är på en normal nivå så behövs det ingen integratio­nspolitik. Den har tillkommit för att invandring­en varit för stor och då måste man hitta på olika politiska experiment. Statsminis­tern signalerar att invandring­en snarast kommer öka. Vad gör vi då?

– Jag tror inte att man kan göra så mycket politiskt för att integrera. Den absolut viktigaste åtgärden är att vi slutar fylla på med mer invandring. De åtgärder vi tycker att staten ska stå för är att erbjuda utbildning i svenska och samhällsor­ientering. Och att förhindra att alla från samma land hamnar i samma stadsdel. Det är i princip vad jag tycker att vi ska göra. För att kunna ta del av det svenska samhället bör man kunna det svenska språket. Därför tycker jag att det är orimligt att vi ger valinforma­tion på olika språk. Det är typiskt en sån sak som inte främjar assimileri­ng, tvärtom det möjliggör det att man kan fortsätta leva i Sverige och ta del av allt utan att lära sig språket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden