Göteborgs-Posten

Slut för sista varvet

Det blir ingen fortsatt verksamhet för Damen Shiprepair Götaverken i Göteborg. I går meddelade likvidator­n Morgan Hallén personalen att varvet ska säljas bit för bit.

- LINUS HUGO 031-62 40 87 linus.hugo@gp.se

Det blir ingen fortsatt verksamhet för Damien Shiprepair Götaverken i Göteborg. Nu kommer varvet att säljas bit för bit, meddelade likvidator­n Morgan Hallén i går.

Inga intressent­er vill ta över verksamhet­en på Damen Shiprepair Götaverken, mera känt som Cityvarvet. Likvidator­n Morgan Hallén har sedan i april haft kontakt med flera bolag som sagt sig vara intressera­de av att ta över, men i går meddelade han personalen att möjlighete­rna för fortsatt varvsverks­amhet är borta.

– Några intressent­er finns inte längre kvar till att förvärva varvet. Nu kommer bolaget avvecklas genom att jag säljer egendomen i bitar. Den som betalar bäst för en kran får köpa den, säger likvidator Morgan Hallén.

VERKSAMHET­EN HAR VARIT i gång fram till juli månad, med hjälp av ett tiotal extramiljo­ner från moderbolag­et Holding Maatschapp­ij

”Den som betalar bäst för en kran får köpa den”

MORGAN HALLDÉN, likvidator, om hur varvet ska säljas bit för bit ”Ett jättestort varv i en jättestor stad innebär stora miljöåtaga­nden”

HALLDÉN

funderar över varför ingen köpare visat sig intressera­d

Damen. Men efter det har likvidator­n varit sparsam med att låta utföra några arbeten.

Alla 70-talet anställda är sedan i april uppsagda från sina anställnin­gar och kan inte längre hoppas på något nytt varvsarbet­e på platsen.

Du hade ju hopp om att någon skulle ta över. Vad sprack det på?

– Den övergripan­de bilden är att det är ett jättestort varv mitt i en jättestor stad. De som är i den här näringen vet om att ett varv betyder stora miljöåtaga­nden.

DEN SOM GÅR IN i varvsverks­amhet går in väldigt långsiktig­t och kan också förutse att miljökrave­n kommer öka på sikt.

– Då kan man inte ligga mitt i en storstad. När jag säger till intressent­erna att ”det är grejen, eftersom det ligger mitt i stan kommer det alltid var skyddat”, säger de att det inte kan vara sant. Jag tycker inte det är höga krav för en boende att inte vilja bli störd nattetid av en bulthammar­e. Men det är också något Göteborg har levt med i många år och som göteborgar­e tror jag man kan leva med det, men det är ingen som tror mig när jag säger det.

Men finns det alls en marknad för ett varv i Göteborgso­mrådet som du bedömer det?

– Ja. Rätt hanterat så är det ingen tvekan om att det gör det.

Är hoppet helt ute för varvsverks­amhet på området?

– När jag säljer det i bitar så säljs de små bitarna först, som svetsar och truckar. Det sista som säljs är dockorna. Så ska man vara lite göteborgsk för ett ögonblick, så kan man säga att det är först när dockorna försvinner som det är helt kört, säger Morgan Hallén.

GöTEBORGS STAD har inte gett upp hoppet, enligt Lena Andersson, vd för Älvstrande­n Utveckling AB.

– Vi har inga andra planer än varvsverks­amhet på området. Det här beskedet ändrar inte planerna. Nu är det Damen som avvecklar sin verksamhet. Det är en försvårand­e omständigh­et eftersom de äger dockorna och kranarna. Men området ser vi som varvsverks­amhet framöver, säger Lena Andersson.

Älvstrande­n ska nu tillsamman­s med Business Region Göteborg försöka fånga upp intresset och hitta en ny aktör.

Har ni andra intressent­er på gång?

– Nej, vi har styrt alla intressent­er till likvidator­n, annars hade det blivit rörigt. Vi vet inte vad som förhandlat­s av likvidator­n, så vi vet inte den bilden.

Bilden likvidator­n fått är att intressent­erna inte tror på ett varv i centrala staden. Hur ser du på det?

– Det vill vi reda ut själva. Det finns ett miljötills­tånd och Göteborg Stad har inga andra planer än varvsverks­amhet där. Det är en viktig del av Göteborgs själ. Vi kommer göra allt vi kan för att varvsverks­amhet ska fortsätta på

”Vi kommer att göra allt vi kan för att varvsverks­amhet ska fortsätta på platsen”

LENA ANDERSSON, vd för Älvstrande­n Utveckling AB, ger inte upp hoppet

platsen. Det verkar inte som om man gått till botten med det. Vi kan erbjuda hyresavtal 20 år framöver. Området finns kvar efter att Damen lämnat.

Göteborgs Stads hyresavtal med Damen Shiprepair gäller till 2021, men Lena Andersson tror inte att de stannar längre än nödvändigt.

– Vi öppnar för att diskutera att man bryter hyresavtal­et tidigare. Nu gäller det att hitta en ny aktör och få ett bra snabbt avslut, säger Lena Andersson.

 ?? Bild: STEFAN BERG ?? GÅR PÅ AUKTION. Varvet ska säljas bit för bit och ett 70-tal anställda, som sades upp från Cityvarvet i april, blir utan jobb.
Bild: STEFAN BERG GÅR PÅ AUKTION. Varvet ska säljas bit för bit och ett 70-tal anställda, som sades upp från Cityvarvet i april, blir utan jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden