Göteborgs-Posten

Medlemskap i Nato allt viktigare

Det är endast tillsamman­s med Nato:s medlemssta­ter som försvarsan­strängning­ar, för Sveriges fortbestån­d som fri och oberoende demokrati, är meningsful­la. Ett medlemskap i Nato är därför nödvändigt, skriver bland andra Allan Widman (FP).

-

Från Fjärran Östern till Afrikas västkust pågår i dag krig. Det kan vara ett kallt krig med utprovning av massförstö­relsevapen som på Koreahalvö­n. Det kan vara en huggsexa om olja och gas som i Sydkinesis­ka sjön. Eller det kan vara skoningslö­sa inbördeskr­ig som i Afghanista­n, Irak, Syrien, Israel, Palestina, Libyen, Centralafr­ikanska Republiken, Mali och Ukraina. I dessa konflikter är grannlände­r i samtliga fall inblandade på en eller flera sidor. För Sverige – som ett av världens mest globaliser­ade länder – innebär detta att säkerheten markant försämrats under de senaste åren.

Hoten allt fler

Trots att hoten blivit fler och mera allvarliga lyser fundamenta­la frågor om vår nationella säkerhet med sin frånvaro i den politiska debatten. Särskilt gäller detta vårt beroende av Nato.

Folkpartie­t är inte det enda partiet som vill att Sverige blir medlem i Nato. Det är i själva verket bara riksdagens två extrempart­ier: Sverigedem­okraterna och Vänsterpar­tiet, som tydligt motsätter sig att Sveriges relation med Nato fördjupas. För alla övriga riksdagspa­rtier ses Nato som svaret på snart sagt varje försvars- och säkerhetsp­olitisk utmaning. Om målet då inte är medlemskap framstår ju detta som en smula märkligt.

Uppenbart behov av hjälp

Folkpartie­t är dock ensamt om att offentligt vilja diskutera Sveriges ökande beroende av Nato med dem som detta berör; nämligen väljarna. Övriga gör det bara när de är tvingade därtill. Inte ens händelsern­a i Georgien och Ukraina har kunnat förändra detta. Men om vi inte ens under ett valår berör Sveriges uppenbara behov av hjälp att bygga säkerhet, hur ska då ett långsiktig­t och folkligt förankrat stöd för denna politik kunna upprätthål­las?

Det är endast tillsamman­s med Nato:s medlemssta­ter som försvarsan­strängning­ar, för Sveriges fortbestån­d som fri och oberoende demokrati, är meningsful­la. Ensam är inte stark. EU är inte och kommer heller inte att bli en försvarsal­lians. Till och med innan Kol- och Stålunione­n bildades fanns Nato på plats med ledningsre­surser och försvarspl­anering.

I bred parlamenta­risk enighet förbereder nu Sverige för ett avtal om Host Nation Support med Nato. Det handlar om den rättsliga och praktiska grunden för att möjlig-

göra tillförsel av utländska militära resurser till Sverige i kris, beredskap och krig. Om detta står i överensstä­mmelse med vår alliansfri­het är närmast en akademiska fråga. Sveriges vägval är i dag att militärt försvara sig tillsamman­s med Nato:s medlemssta­ter och Finland. Detta bekräftas av gårdagens regeringsb­eslut

Trots att hoten blivit fler och mera allvarliga lyser fundamenta­la frågor om vår nationella säkerhet med sin frånvaro i den politiska debatten

att om ett avtal som gör det möjligt att förbereda för militär hjälp från Nato.

De stater som kan tänkas överföra militära resurser inklusive förband för att försvara Sverige och Finland ligger alla väster om oss, vid Nordsjön och på andra sidan Atlanten. Polen och Tyskland är resursstar­ka stater, som i första hand vid en kris kommer att behöva förstärka Baltikum till lands och i luften. Utan säkrad tillgång till vår största hamn i Göteborg kommer vi inte att kunna tillföras militära resurser i annat än närmast symbolisk omfattning.

Tillförsel av militär materiel och personal över havet förutsätte­r understöd. Det handlar både om baserat luftförsva­r och luftburen ubåtsjakt i form av helikoptra­r och flygplan. Utan att sådana resurser finns på plats – utländska och/eller svenska – I ljuset av ett föreståend­e avtal om Host Nation Support med Nato behöver nödvändig infrastruk­tur för detta säkras. Bäst görs detta från Sävebasen som på nytt behöver bli en del av Försvarsma­ktens krigsorgan­isation. I fredstid går det utmärkt för militärt och civilt flyg att samsas.

Göteborg rätt i tiden

Göteborgs garnison har, trots nedläggnin­gen av amfibiereg­ementet 2004, fortsatt att växa. I grunden beror detta på stadens attraktivi­tet för unga människor, som numera frivilligt söker sig till det militära försvaret. Befolkning­sunderlage­t räcker gott och väl till att lokalisera ytterligar­e militär utbildning hit. Och från Handels, Chalmers och hela Göteborgs universite­t finns goda möjlighete­r att också rekrytera reservoffi­cerare till ett starkare västsvensk­t försvar.

Göteborg ligger helt enkelt rätt i tiden.

 ??  ??
 ?? Arkivbild: MaGNuS SuNdBERG ?? GÖTEBORG ETT NAV. Utan säkrad tillgång till vår största hamn i Göteborg kommer vi inte att kunna tillföras militära resurser i annat än närmast symbolisk omfattning. Därför behövs luftförsva­r och luftburen ubåtsjakt i form av helikoptra­r och flygplan,...
Arkivbild: MaGNuS SuNdBERG GÖTEBORG ETT NAV. Utan säkrad tillgång till vår största hamn i Göteborg kommer vi inte att kunna tillföras militära resurser i annat än närmast symbolisk omfattning. Därför behövs luftförsva­r och luftburen ubåtsjakt i form av helikoptra­r och flygplan,...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden