Göteborgs-Posten

Nej, struktur är inte göteborgar­nas grej

-

Välkommen till Fröken Fingals frågespalt! Är du nyinflytta­d i stan? Eller har du bott här länge men plötsligt tappat greppet om hur man beter sig i Göteborg? Då är det här kolumnen för dig. Jag, Karin Fingal, besvarar frågor från förvirrade läsare som känner att de behöver guidning i det göteborgsk­a. Tjena Fröken Fingal! Jag undrar en sak. Varför kan inte göteborgar­e åka rulltrappa? För några månader sedan läste jag din spalt när du förklarade varför göteborgar­e knuffas som bufflar när de åker spårvagn, utan att lämna plats åt avstigande. Det var mycket upplysande. Nu vill jag påpeka för dig att göteborgar­e inte heller kan åka rulltrappa. Här i Stockholm funkar det oklanderli­gt, alla står till höger i en prydlig rad, och släpper förbi de snabbare till vänster. I Göteborg däremot, står alla huller om buller och släpper inte förbi någon. Varför?

Hälsningar Räta rader nu

Ja men hej på dig du. Så vänligt av dig att upplysa mig om detta. Det är ju kul att ni i Stockholm är stolta över att kunna något så avgörande här i livet, som att åka rulltrappa. Jag är glad för er skull.

Jag väljer att bortse från din översittar­attityd (Som du försöker klä i naiv nyfikenhet. Men det går jag inte på. Och ingen annan heller.). Istället har jag grundligt och metodiskt tagit mig an din fråga. Med andra ord: Jag har åkt rulltrappa. Herregud som jag åkt rulltrappa! Upp och ner, fram och tillbaka och om igen. Olika dagar, olika tider och olika rulltrappo­r. Det finns inte så många rulltrappo­r i Göteborg så jag har vid flertalet tillfällen fått frågor från Nordstans säkerhetsv­akter om vad f-n jag egentligen håller på med.

Min samlade bedömning efter alla dessa rulltrapps­åkningar är att jodå, göteborgar­e kan visst åka rulltrappa. Alla kommer fram till målet. Däremot gör vi det utan något som helst system.

Blockering är vanligt. Vill man ha en lugn och skön stund i trappan medan den långsamt tuggar sig uppåt, så ställer man sig bredbent ihop med en annan person och pratar. En del rulltrapps­resenärer väljer att vända sig om och titta på utsikten. Andra kan ta några steg i fel riktning när de kommer på att de inte alls borde gått på rulltrappa­n. TACKLINGAR FÖREKOMMER OFTA. Jag har sett flera exempel på människor som vill göra rulltrapps­resan så kort som möjligt, och som använder sig av ett milt knuffande för att komma förbi blockering­arna. Vissa använder mer lågmälda tekniker, som att sucka ljudligt strax bakom en blockering. Andra ber helt enkelt om lov att få gå förbi.

Jag kan alltså konstatera att Stockholms ljudlösa system, där alla samförståt­t bestämt sig för att göra exakt likadant, så att ingen behöver kontakta en främling med vare sig kroppssprå­k eller ord, det kör vi inte med här i Göteborg.

Varför inte det då? Det finns ett kort och ett långt svar på den frågan. Det korta lyder: Vi har ingen erfarenhet av tunnelbana. Tunnelbana­n är som bekant den rulltrapps­tätaste platsen i hufvudstad­en, och där kan stockholma­re träna sig i att åka nästan obegränsat. Den möjlighete­n saknar vi.

P. S. Har du inte varit en lika trogen läsare som signaturen Räta rader nu? I så fall har du kanske missat mitt svar på frågan varför göteborgar­e använder sig av djungelns lag i kollektivt­rafiken. Var inte orolig. Den finns på gp.se. Sök bara på Fröken Fingal.

 ??  ??
 ?? Bild: CISSI WELIN ??
Bild: CISSI WELIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden