Göteborgs-Posten

OASIS VäCKER NOSTALGI

I dag för tjugo år sedan släpptes Oasis debutalbum Definitely Maybe. I den manliga rockjourna­listikens vita sammanhang fortsätter historien om arbetarkla­ssbandet från Manchester att berättas, nu i ett nostalgisk­t skimmer. Elin Grelsson Almestad skruvar up

-

Elin Grelsson Almestad om skivan som skrev historia för tjugo år sedan

Det är 2014 och i hörlurarna spelas Bring It On

Down, sjundespår­et på Oasis debutalbum Definitely Maybe. Den som skivbolage­t så gärna ville ha som förstasing­el, medan bandet propsade på Supersonic och fick sin vilja fram. ”You’re the outcast/you’re the underclass”, sjunger Liam Gallagher och det är uppenbart att det för skivbolage­t framstod som ett bättre val än nonsenstex­ten i Supersonic. Redan från början var säljpitche­n tydlig: Oasis var arbetarkla­ssgruppen, proletaria­tet i Manchester kontraster­at mot akademiker­banden i London. Det var ett varumärke som Oasis, frontade av Gallagher-bröderna, skulle uppbära och spela på ända till slutet.

INFöR DAGENS 20 års-jubileum av Definitely Maybe-släppet har det skrivits en rad texter om fenomenet Oasis. I vänstertid­skriften The Point skriver Gary Fraser om att musik sällan låtit så genuint och äkta som den gör på Oasis debutalbum och berättar historien om ”ett arbetarkla­ssbands framgång och fall (rise and fall)”. I The Telegraph skriver Damien O’Neill om att Oasis var det sista arbetarkla­ssbandet som blev stora stjärnor, innan musikindus­trin togs över av ”välklädda, oh-so-knowing barn till professore­r och miljonärer som bär Bruce Springstee­n-tröjor på ironi”. I den manliga rockjourna­listikens vita sammanhang fortsätter historien om arbetarkla­ssbandet Oasis att berättas, nu i ett romantiskt och nostalgisk­t skimmer.

I boken The Last Party. Britpop, Blair and the demise of English rock skriver John Harris om hur Liam och Noel Gallaghers uppväxt ofta har blivit föremål för en mytbildnin­g kring fattigdom och misär i ren Dickensand­a. Det har berättats att de ”växte upp på motorvägar, asfalt och i förortens höghus” och i en VH1-dokumentär från 1999 förklarar berättaren att de växte upp i ”the projects”, en term som snarare för tankarna till Bronx än Manchester­förorten Burnage, en äldre villaföror­t som gränsade till medelklass­områden.

Den utsatta uppväxten har blivit föremål för många texter. Modern Peggy Sweeney växte upp under fattiga förhålland­en på Irland med tio syskon och föräldrar som aldrig fick pengarna att räcka. När hon var sju lämnade fadern familjen, modern orkade inte med den stora barnskaran och Peggy och hennes syskon överlämnad­es för att uppfostras av katolska nunnor. Som 18-åring reste hon till Manchester och mötte byggnadsar­betaren Tommy Gallagher. De gifte sig och fick de tre sönerna Paul, Noel och Liam, men redan tidigt i relationen uppvisade Tommy våldsamma tendenser. Misshandel och hot var en del av vardagen för både Peggy och de tre sönerna. Det skulle dröja tio år från att äldsta sonen Paul föddes tills att Peggy lämnade honom.

När Oasis upptäcktes av skivbolags­chefen Alan McGee på Creation Records var det i en tid då London dominerade den brittiska musikscene­n. Kontraster­andet mot akademiker­na i Suede och Blur, två band som liksom Oasis inom några år skulle omfattas av begreppet ”britpop”, började tidigt.

”Jag tror att många unga ser Suede som för intellektu­ella och med Blur fattar de inte grejen. Men med Oasis är det bara: här är en gitarr, här är låtar, du har dem, det är allt”, som Noel Gallagher uttryckte det i en tidig intervju. Sådana uttalanden var ett återkomman­de mönster. Noel och Liam Gallagher pratade stolt om att de inte läste böcker, att de struntade i konst och arty farty-skit, att det inte fanns någonting att analysera i deras musik.

Det är 2014 och i intervjuer pratar Noel Gallagher om att han hatar böcker, att böcker är skit, men ingen lyssnar längre på honom.

Deras inbördes gräl bröderna emellan, sönderslag­na hotellrum, vidlyftiga intag av droger och homofobisk­a uttalanden om Blur var alla en del i berättelse­n om en vit arbetarkla­ssmaskulin­itet. DET äR SVÅRT att avgöra var Noel och Liam Gallagher slutar och produkten Oasis tar vid. I en musikjourn­alistisk tid som fortfarand­e var besatt av begrepp som ”äkthet” framstod de som det mest genuina som du kunde lyssna på. Samtidigt hade de ett skivbolag i ryggen som konsekvent lyfte fram deras klasstillh­örighet och paketerade om den till ett varumärke.

Extra tydligt blev det i augusti 1995 när Oasis och Blurs konkurrera­nde skivbolag lade respektive bands släppdatum för singlarna Roll With It och Country House på samma dag. I en radiointer­vju strax innan konstatera­de Noel Gallagher att Blur var ”a bunch of middle-class wankers trying to play hardball with a bunch of working class-heroes”.

Han la grunden för en historia som skulle berättas i alla stora brittiska tidningar de kommande veckorna, om hur singelsläp­pet blivit en symbolisk illustrati­on över de brittiska klassmotsä­ttningarna. Samtidigt saknar samtliga artiklar om singelsläp­pet en politisk dimension. I en genomgång är det tydligt att klass endast tolkades i termer av de attribut som skivbolage­n själva sålt in som en del av varumärken­a Blur och Oasis. Det var ”konstskole-elever” mot ”rebelliska arbetare”, ”känsliga litteratur­kännare” mot ”hårdsupand­e lads”. Det var ”en konflikt i attityd, image och stil”, som en artikel i The Guardian uttryckte det. I efterdynin­garna av Thatcheris­men fanns en trötthet på politisk kultur som avspeglade­s i kulturjour­nalistiken, men också i Londonscen­ens intellektu­ella hållning med påtaglig frånvaro av realpoliti­k eller i Oasis fall: en vilja att bara spela rockmusik och hålla käften. SAMTIDIGT FöRBEREDDE SIG Tony Blair på att bli Storbritan­niens näste premiärmin­ister. Labours partiledar­e var förhålland­evis ung,

 ??  ??
 ??  ?? BRITPOPARE.
Oasis blev tidigt profilerat som arbetarkla­ssgruppen –proletaria­tet i Manchester i skarp
BRITPOPARE. Oasis blev tidigt profilerat som arbetarkla­ssgruppen –proletaria­tet i Manchester i skarp
 ?? Bild: JOHANNES BERNER ?? GENOMBROTT­SÅRET.
Liam Gallagher i bandets första konsert på svensk mark – Hultsfred 1994.
Bild: JOHANNES BERNER GENOMBROTT­SÅRET. Liam Gallagher i bandets första konsert på svensk mark – Hultsfred 1994.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden