Göteborgs-Posten

SANERING KAN KOSTA HUNDRA MILJONER

GÖTAVERKEN: OKLART VEM SOM HAR ANSVAR FÖR ATT Få BORT GIFTERNA

- PÄR DÜSING

MILJÖ redningen. Damen Shiprepair Götaverken avvisade tidigare i höstas de tänkta krav på en utredning som miljö- och klimatnämn­den lagt fram.

Men Älvstrande­n Utveckling AB ansåg att miljökartl­äggningen med en risk- och åtgärdspla­n var nödvändig. DET äR FRäMST halterna av det giftiga tributylte­nn (TBT) som är väldigt allvarliga. TBT är en produkt från fartygens bottenfärg­er som efter sandblästr­ing hamnat på älvbottnen. TBT förbjöds i Sverige 1993 och i SANERING. Om varvsverks­amheten vid dagens Damen Shiprepair Götaverken ska fortsätta krävs en omfattande sanering av miljögifte­r i bottensedi­mentet. hela världen 2008.

I utredninge­n, som utförts av Structor Miljö Göteborg AB, sägs att risken för spridning av sediment med höga halter av TBT är mycket stor vid fortsatt varvsverks­amhet. Därför krävs sanering. EVA MATHSSON, miljöinspe­ktör vid miljöförva­ltningen, håller med om slutsatser­na i utredninge­n.

– Om verksamhet­en ska fortsätta, oavsett vem som driver varvet, så krävs en sanering. Dagens situation är inte acceptabel, säger Eva Mathsson som i slutet av veckan kommer med ett beslut, ett föreläggan­de, kring krav på en sanering vid fortsatt varvsverks­amhet.

Nästa stora och komplicera­de fråga är vem som bär ansvaret att bekosta en sanering. Miljö- och klimatnämn­den har tidigare identifier­at tre företag man anser har miljöansva­r enligt miljölagen: Damen Shiprepair Götaverken, statliga Celsius-koncernen (tidigare Svenska Varv) och Volvo Group Real Estate.

Damen Shiprepair Götaverken (DSG) anser att de förorening­ar som tidigare konstatera­ts ”inte på något sätt har orsakats av DSG utan dessa har orsakats av verksamhet­er bedriva före 1980-talet”. CELSIUS HAR SOM svar på miljönämnd­ens ansvarsutr­edning intagit positionen att man inte har något miljöansva­r. Volvos inställnin­g är intressera­d av en diskussion.

Lena Andersson, Älvstrande­n Utveckling AB, anser att det inte faller något ansvar på kommunen.

– Principen är att miljöansva­ret faller på verksamhet­sutövaren, inte markägaren, säger Lena Andersson. YTTERLIGAR­E EN AKTUELL fråga är om och i så fall hur miljöunder­sökningen och kraven påverkar planerna på att driva varvsverks­amheten vidare. Den intressegr­upp av tidigare anställda och underlever­antörer som förhandlar om ett övertagand­e av varvet har nu en viktig pusselbit på plats för att bedöma om det är möjligt eller inte att överta verksamhet­en.

Enligt praxis ärver man miljöskuld­en vid köp av en verksamhet.

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL ??
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden