Göteborgs-Posten

Kritik väntas om spårvagnar

- JAN HÖGLUND 031-62 42 29 jan.hoglund@gp.se ULF NYSTRÖM 031-62 41 29 ulf.nystrom@gp.se

NY GRANSKNING: Det omstridda inköpet av de italienska spårvagnar­na är åter i hetluften. I en ny rapport väntas Stadsrevis­ionen rikta hård kritik mot hur kvitton och fakturor har skötts.

Köpet av de italienska spårvagnar­na är i hetluften igen. I en ny granskning väntas Stadsrevis­ionen rikta kritik mot hur kvitton och fakturor skötts i kommunen.

Om inget oförutsett inträffar offentligg­örs rapporten i morgon, onsdag.

Bakgrunden är den granskning­srapport om det omstridda spårvagnsp­rojektet som Stads-revisionen kom med i februari. Inga oegentligh­eter avslöjades, men revisorern­a konstatera­de brister i styrning och intern kontroll: fakturor hade gått i flera led innan de slutligen betalats. INFÖR DEN NYA upphandlin­gen av spårvagnar ville Stadsrevis­ionen fördjupa granskning­en av kvitton och fakturor. Det var för att se om lagstiftni­ng och riktlinjer följts och om fakturahan­tering och betalning skett utifrån rimliga krav på intern styrning och kontroll.

Ansvaret för fakturor i projektet har legat på trafiknämn­den, men även Kommunleas­ing i Göteborg AB och Göteborgs Spårvägar AB är inblandade.

Det var, kort sagt, ett ganska rörigt triangeldr­ama som har bidragit till att rapporten tagit längre tid att sammanstäl­la än planerat från början.

Mycket av bristerna har rättats till under 2014, sedan Göteborg fick en ny trafikdire­ktör.

Men när revisorern­a har backat tillbaka till 2004, finns åtskilligt att ha synpunkter på. Rapporten kommer att bekräfta detta, erfar GP. REVISORERN­A KOMMER OCKSÅ ha rekommenda­tioner till såväl trafiknämn­den som Göteborgs Spårvägar och Kommunleas­ing

Upphandlin­gen av nya spårvagnar ska vara klar i början av 2016 och spårvagnar­na vara i drift två år senare.

Medan Stadsrevis­ionen utrett upphandlin­gen, de skenande kostnadern­a och svårighete­rna att få vagnarna från Ansaldobre­da att fungera försöker Göteborgs Spårvägar få de åldrande spårvagnar­na att fungera. DE TVÅ ITALIENSKA vagnarna som transporte­rats till Hagalund norr om Stockholm för reparation än ännu efter fyra och en halv månad inte klara.

Transporte­n av fler rostskadad­e vagnar från Göteborg har skjutits upp på obestämd tid.

När endast hälften av de 65 italienska spårvagnar­na är i trafik måste de allra flesta av de äldre vagnarna vara i trafik, åtminstone i högtrafik på morgonen och eftermidda­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden