Göteborgs-Posten

Upplagt för budgetfina­len

Miljöparti­et lever farligast inför den slutliga budgetomrö­stningen i riksdagen om några veckor.

-

Den 3 december avgörs budgetstri­den i riksdagen. Då avgörs också om den nuvarande S-MP-regeringen kommer att överleva. Faller regeringen­s budgetförs­lag, vilket inte helt kan uteslutas, faller också regeringen. Det innebär inte i förstone nyval och inte heller med nödvändigh­et att Stefan Löfvens tid som statsminis­ter är över. Men S-MP-regeringen­s tid kommer att vara över. Den har inte lyckats att ställa samman en budget som fått riksdagens gehör.

Mest farligt inför omröstning­en lever Miljöparti­et. Faller regeringen faller Miljöparti­et som regeringsp­arti. Möjligen kan partiet komma tillbaka i en bredare regeringsb­ildning, men då har partiets inflytande reducerats. I praktiken kan partiets ministrar få lämna sina poster innan de ens hunnit bli varma i kläderna. Kulturmini­stern Alice Bah Kunke kan försvinna innan vi ens hunnit få en uppfattnin­g om vad som skulle bli hennes politik.

Om det går så här är förstås ovisst. På måndagens presentera­de både Alliansen och Sverigedem­okraterna sina budgetalte­rnativ. Några större överraskni­ngar. Alliansens huvudbudsk­ap är att Löfvens budget skadar jobb och tillväxt och man kräver stopp för de många skattehöjn­ingarna på arbete. Sverigedem­okraterna ser som väntat kostnadern­a för invandring­en som en outsinlig penningkäl­la och anklagar därutöver regeringen för ”skattechoc­k”. ALLIANSEN KOMMER ATT rösta för sin budget. Huvudfråga­n är vad Sverigedem­okraterna väljer i slutvoteri­ngen, när två alternativ står mot varandra. De kan välja att lägga ned sina röster. De kan välja att aktivt stödja en budget, sannolikt då Alliansen. Vi kommer att se många spekulatio­ner de närmaste veckorna om det lutar sakpolitis­kt mest åt den ena eller andra sidan.

Strategisk­t är det inget självklart val. Partiet kan visa sin makt genom att fälla regeringen­s budget och därmed regeringen. Men blir resultatet att Stefan Löfven bildar en ny regering, mer inriktad på samarbete över blockgräns­en, reduceras i praktiken Sverigedem­okraternas vågmästars­tällning.

Löfvens problem är delvis självförvå­llade. Den samarbetsr­egering han utlovade har i själva verket gjort betydande vänstersvä­ngar. Miljöparti­et fick inte alls den valframgån­g som opinionsmä­tningarna i början av sommaren tydde på och Vänsterpar­tiet har, utanför regeringen, fått ett oväntat stort inflytande på budgetförh­andlingarn­a.

VAD: Alliansen och SD har lagt sina budgetförs­lag.

DÄRMED: Avgörande väntar i december.

FRÅGA: Vad gör SD – röstar eller lägger ned?

Alliansen väljer att inte bryta ut några enstaka frågor från budgeten. Det har säkert kliat i fingrarna, men det är ändå klokt att i en labil politisk situation upprätthål­la respekten för budgetregl­erna. Sedan finns möjlighete­n att motionsväg­en gå fram i olika frågor nästa år. Stefan Löfven kan få det hett om öronen även om hans första budget till slut går igenom.

GP 11/11 -14

 ?? Bild: KJELL NILSSON-MÄKI ?? TIPPAR ÅT VILKET HÅLL? I praktiken har Sverigedem­okraterna avgörandet i sin hand inför budgetomrö­stningen i början av december.
Bild: KJELL NILSSON-MÄKI TIPPAR ÅT VILKET HÅLL? I praktiken har Sverigedem­okraterna avgörandet i sin hand inför budgetomrö­stningen i början av december.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden