Göteborgs-Posten

Nu spricker MP-bubblan

- Malin Lernfelt

Jag är ingen idrottsfan­tast. Men jag håller mig något så när informerad. Framförall­t vid större arrangeman­g som VM i fotboll eller friidrott eller OS. Var gång fascineras jag dock av hur enorma förväntnin­garna är på en del idrottsmän och -kvinnor, trots att de flesta innerst inne förstår (eller borde förstå) att det är mycket tveksamt om de egentligen har kapacitet att ta en OS- eller VM-medalj.

När tävlingarn­a väl är över står det också i 98 fall av 100 klart att den upphaussad­e stämning som byggs upp i svenska hem och tv-studior varit helt orealistis­k. Konfrontat­ionen med verklighet­en där på VM-arenan allt för tuff. Den utopiska bubblan spricker med en smäll.

Det är inte utan att man kan dra parallelle­r mellan dessa blint haussade idrottare och Miljöparti­ets resa den senaste månaden. Under lång tid har de gröna och deras supportrar från en trygg plats i opposition kunnat kritisera såväl Alliansreg­eringen som tidigare S-regeringar utan att behöva ta verkligt ansvar.

Det har byggts skyhöga förhoppnin­gar kring den gröna, sköna MP-politiken som i princip går ut på att ge allt åt alla (utom bilägarna).

Enstaka klavertram­p vore inte mycket att oroas över

De stora mediehusen har utan någon tanke på objektivit­et smekt Romson, Fridolin och deras föregångar­e medhårs. Förväntnin­garna från många håll var således höga när MP tidigare i höstas för första gången tog plats i regeringen. Och så pang, spricker nu den gröna bubblan. Maskrosorn­a har inte den kapacitet som krävs för att sitta i regeringss­tällning. Det visar inte minst de märkliga utspel som kommit från flera av partiets statsråd.

Hade det varit enstaka klavertram­p vore det inte mycket att oroas över. Men när den ena fadäsen följs av den andra handlar det sannolikt om något mycket större och betydligt allvarliga­re än lite lätt brist på regeringse­rfarenhet.

Det handlar om att det saknas verklighet­sförankrin­g och substans i partiets politik. Det handlar om att MP inte förstått något så självklart som att det inte fungerar att gå ut och kritisera S-ministrar i den egna regeringen, eller ge motsatt besked än det som kommit från ansvarigt S-statsråd. Det handlar om att varken tjänstemän, journalist­er eller lärare är barn, och inte heller bör tilltalas som sådana. Ett regeringsp­artis företrädar­e bör inte heller hålla sig undan eller tappa humöret när de blir ifrågasatt­a.

Om MP-ministrarn­a fortsätter sitt regerande samma anda som de börjat är risken stor att de slutar som Sverige i kvalet inför Fotbolls-VM 2014. Att det skulle gå så har de flesta nog innerst inne förstått.

 ?? 0HGDUEHWDU­H S§ OHGDUUHGDN­WLRQHQ å PDOLQ OHUQIHOW#JS VH ??
0HGDUEHWDU­H S§ OHGDUUHGDN­WLRQHQ å PDOLQ OHUQIHOW#JS VH

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden