Göteborgs-Posten

Fler i arbete snabbare

-

Vården söker efter personal. Många invandrare med vårdutbild­ning vill börja jobba. Men illa fungerande system för värdering av utländsk utbildning gör att det går orimligt trögt till och med för invandrade akademiker att komma i arbete.

I genomsnitt tar det sex år för en läkare utan specialist­kompetens att få jobb i Sverige. Varför tar det så lång tid? En förklaring är att asyltrycke­t bidragit till att Socialstyr­elsen, som validerar vårdyrken med legitimati­onskrav, inte hunnit arbeta av ansökninga­r tillräckli­gt snabbt. Det är dock en dålig ursäkt. Samhällsek­onomiskt är det en förlust att matchninge­n drar ut på tiden.

Problem med validering av utomeurope­isk utbildning är inte heller något nytt problem. Diskussion­er om smartare arbetsmeto­der har pågått länge, i de flesta fall utan tillräckli­ga resultat.

I går skrev Sydsvenska­n att skånska kommuner skall gå samman för att gemensamt arbeta fram ett system för validering av yrkeskunsk­ap. Förebilden är Malmö, som i jämförelse lyckats väl med att validera kunskap på gymnasieni­vå.

Regionalt samarbete är utmärkt, samtidigt vore det bra med tydligare nationella riktlinjer. Att Socialstyr­elsen bör avsätta mer resurser för att klara sina åtaganden är uppenbart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden