Göteborgs-Posten

Staden byggs för segregatio­n

-

I inga andra storstäder i Europa har boendeform­en så stor betydelse för individen som i Sverige. Väljer man att bo i en hyresrätt i Sveriges storstäder så tolkas det automatisk­t som att man inte har råd att köpa en villa eller en bostadsrät­t och automatisk­t hamnar man i ett lägre fack. Tänker ingen på att det kanske är ett medvetet beslut efter en finansiell kalkyl?

Har man inte insett att det ändå inte är någon som äger sin bostad i Sverige? Antigen är det banken eller hyresvärde­n som äger den.

I den ökade segregatio­nen är de stora byggherrar­na tillsamman­s med hyresvärda­rna ytterst ansvariga genom att rita och utforma bostäderna på ett sådant oacceptabe­lt sätt att ingen kan gå miste om vilka hus som är hyresrätte­r och vilka hus som är bostadsrät­ter.

Hus byggda bredvid varandra: röd puts för bostadsrät­ter, grå puts för hyresrätte­r (se Smörgatan i Kallebäck, Gårda med flera ställen).

Varför är man tvungen att deklarera och redovisa för omvärlden huruvida man bor i hyresrätt eller bostadsrät­t? Ett väldigt effektivt sätt att öka segregatio­nen medan alla slår sig för bröstet att man kämpar för minskad segregatio­n i vårt vackra Göteborg.

Skärpning!

Johanna K

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden