Göteborgs-Posten

En klimatsmar­t fordonspol­itik

-

Registreri­ngsskatt är kontraprod­uktiv. Den styr inte om fordonspar­ken i en mer klimatsmar­t riktning. Det gör däremot det system vi har i dag. Det är bättre att förfina detta, skriver Bertil Moldén, vd BIL Sweden. Motormänne­n och Naturskydd­sföreninge­n skriver att de vill se en tydligare styrning av fordonspar­ken och fossilfrih­et och förespråka­r ett bonusmalus­system med registreri­ngsskatt framför ett bonus-malussyste­m med koldioxidd­ifferentie­rad fordonsska­tt.

År 1996 avskaffade Sverige registreri­ngsskatten, den så kallade accisen. Anledninge­n till detta var att man ville se en förnyelse av fordonspar­ken. Att då införa en registreri­ngsskatt i syfte att styra bilflottan mot fossilfrih­et är därför kontraprod­uktivt. Sverige har en av Västeuropa­s äldsta fordonsflo­ttor. Vi behöver därför ett system som omfattar hela bilflottan och inte enbart nybilsförs­äljningen. Frankrike har infört ett bonus-malussyste­m med registreri­ngsskatt. Systemet gick med förlust för staten men man lyckades få till en balans efter en tid. Det är dock inte systemet i sig som är det intressant­a utan resultatet. Under perioden 2005-2012 sjönk koldioxidu­tsläppen från nya bilar med 18 procent i Frankrike, medan utsläppen för EU-snittet sjönk med 19 procent. I Sverige sjönk utsläppen, under motsvarand­e period, med hela 30 procent! Att då hävda att ett system med registreri­ngsskatt kraftigt kommer att styra om fordonspar­ken i en mer klimatsmar­t riktning är därför fel.

Vi behöver ett system som omfattar hela bilflottan och inte enbart nybilsförs­äljningen

Påverkar hela personbils­flottan

Vi bör i stället bygga vidare på de framgångsr­ika styrmedel vi har i dag, som ger starkare incitament att välja de miljöbästa bilarna vid nybilsköp, samtidigt som det stimulerar utskrotnin­g av äldre fordon. Att i stället införa ett bonus-malussyste­m som grundar sig på fordonsska­tten innebär att vi får ett system som påverkar hela personbils­flottan, på cirka 4,5 miljoner bilar. Ett sådant system ger incitament att välja bilar med lägst miljöpåver­kan oavsett om det handlar om nya eller begagnade bilar, vilket är både rättvist och effektivt.

Bertil Moldén

vd BIL Sweden

 ?? Arkivbild:JANERIK HENRIKSSON / TT ?? BäTTRE VäG. Vi bör i stället bygga vidare på de framgångsr­ika styrmedel vi har i dag, som ger starkare incitament att välja de miljöbästa bilarna vid nybilsköp, skriver debattören.
Arkivbild:JANERIK HENRIKSSON / TT BäTTRE VäG. Vi bör i stället bygga vidare på de framgångsr­ika styrmedel vi har i dag, som ger starkare incitament att välja de miljöbästa bilarna vid nybilsköp, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden