Göteborgs-Posten

Svårt att ta emot alla nya elever

- ARNE LARSSON

GöTEBORG Skolorna börja bli fulla och det saknas utbildade lärare. Stadsdelar­na slår larm om att resurserna för att ta hand om alla nyanlända elever är knappa.

Det är stadsdelar­na som är huvudmän för skolan, alltså är det upp till varje enskild stadsdel att se till att mottagande­t av nyanlända elever fungerar på ett bra sätt. SOM GP BERäTTADE i går är antalet nyanlända elever uppe på rekordnivå­er.

Bara hittills i år har stadens skolor tagit emot 890 barn som är nya i landet.

Därför har vi ställt frågan till alla stadsdelar om de tycker att de har tillräckli­ga resurser för att ta hand om den ökande elevtillst­römningen det för med sig.

? Angered, en av de stadsdelar som tar emot flest nyanlända, är den stora utmaningen att skolorna börjar bli fulla.

– Hittills har vi hanterat detta genom att erbjuda skolplacer­ing på en närliggand­e skola, uppger kommunikat­ionschefen Marie Åhman.

ul[d _ Västra Hisingen börjar skolorna bli fulla. Dessutom har man svårt att hitta utbildad personal.

– Vi har svårt att hitta tolkar i vissa språkgrupp­er och det kan därför vara problem med en del kartläggni­ngar. Samma problemati­k med studiehand­ledning, säger utbildning­schefen Peter Johansson.

Östra Göteborg pekar också på bristen av utbildad personal.

¼ ?diWji[hdW ahl[h \b[hifh a_] personal med pedagogisk utbildning, en kompetens som det är brist på, uppger kommunikat­ionschefen Ann Flyning.

? Centrum uppger man att det faktum att elevunderl­aget hela tiden förändras gör det svårt, både ekonomiskt och strukturel­lt.

< h Norra Hisingen är det stora problemet att det råder brist på legitimera­de lärare i svenska som andraspråk i stadsdelen.

– Eftersom en del av de nyanlända barnen är analfabete­r behöver lärare i svenska som andraspråk kompletter­ande utbildning i alfabetise­ring, säger Arne Karlsson, verksamhet­ssekretera­re utbildning.

Örgryte-Härlanda svarar att resurserna är otillräckl­iga. Statsbidra­get per nyanländ elev och år är 25 000 kronor och det är för lite för att bygga upp en verksamhet med säkrad kvalitet, enligt Susanna Hansson, sektorsche­f utbildning.

– Ett samlat grepp från staden och där dessa elever genererar ersättning utanför den vanliga resursförd­elningen.

ul[d _ Majorna-Linné menar man att resurserna är för knappa.

– Resurserna upplevs som otillräckl­iga då flera av eleverna som kommer sent under högstadiet är ensamkomma­nde utan tidigare skolgång och har mycket stora skolbehov och även andra behov, skriver Britt-Marie Almer, rektor och ledare för utveckling­sprojektet Making an impact together.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden