Göteborgs-Posten

Budgetrysa­re in i det sista

- PETER WALLBERG

Sverigedem­okraterna kan in i det sista komma att hemlighåll­a om de tänker fälla regeringen­s budget eller ej. – Vi kommer inte att sitta och regera med någon annans budget, säger statsminis­ter Stefan Löfven (S).

Därmed skulle Sverige hotas av en regeringsk­ris om SD vid riksdagens budgetbesl­ut i början av december röstar på Alliansens budgetmoti­on.

SD:s ställföret­rädande partiledar­e Mattias Karlsson kan inte svara på när partiet ger besked och utesluter inte att det sker först när riksdagen ska rösta.

– Innan vi fattar ett definitivt beslut så måste vi lyssna av stämningar­na i partiet, säger han. KARLSSON HäVDAR ATT SD inte räds nyval, vilket kan bli följden om regeringen­s budget faller.

– Siffrorna hittills visar ju att vi är ett av få partier som skulle vinna på ett nyval. Vi har ju gått framåt sedan valet, säger han.

SD ska nu analysera vilket budgetalte­rnativ som är ”minst sämst för Sverige”. En hel del talar för att SD lägger ned sina röster, vilket skulle innebära att regeringen­s förslag vinner. På SD:s viktigaste profilområ­de finns ingen skillnad mellan regeringen och Alliansen. Båda vill satsa mer pengar på flyktingmo­ttagning. Det finns inte heller någon skillnad när det gäller anslag till polis och rättsväsen­de och till försvaret. SD vill se hårdare tag mot brottsligh­et och göra stora satsningar på försvaret. REGERINGEN HAR OCKSÅ flera förslag som går i linje med SD:s vallöften: höjd a-kassa, sänkt skatt för pensionäre­r och satsningar på vård och äldreomsor­g. Å andra sidan är SD kritiskt mot höjd inkomstska­tt, att arbetsgiva­ravgiftern­a för de över 65 blir högre och att kärnkrafte­n ”straffbesk­attas”.

Statsvetar­professorn Jonas Hinnfors räknar med att SD kommer att bråka så mycket som möjligt, men i slutänden lägga ned sina röster. Han pekar på att det kan vara svårt för partiet att rösta för Alliansens budget som också den innehåller mer pengar till flyktingmo­ttagning.

– Man har ju pekat ut invandring­en som en ödesfråga för Sverige, säger Hinnfors.

 ?? Bild: HenriK montgomerY / tt ?? ALLIANSBUD­GET. Erik Ullenhag (FP), Anna Kinberg Batra (M), Emil Källström (C) och Jakob Forssmed (KD) presentera­r Alliansens skuggbudge­t.
Bild: HenriK montgomerY / tt ALLIANSBUD­GET. Erik Ullenhag (FP), Anna Kinberg Batra (M), Emil Källström (C) och Jakob Forssmed (KD) presentera­r Alliansens skuggbudge­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden