Göteborgs-Posten

SJ:s tåg utmanas av röd-svart nykomling Fakta: MTR Express

- ULF NYSTRÖM

GöTEBORG: Klockan 13:51 i går nådde det röd-svarta tåget Göteborg C. Första provturen för MTR Express slutade med fyra minuter tidig ankomst.

– Det är en ren fröjd att köra tåget, säger Björn Nettervik, trafiksäke­rhetschef på MTR Express. Fruktansvä­rt bra accelerati­on, bra fäste i blötan och lätt att klara tidtabelle­n.

– Vi var åtta minuter sena i Gnesta men fyra tidiga till Göteborg. Schweizisk kvalitet rakt igenom. DET NYA TÅGET, som drogs upp från Stadlers fabrik i Bussnang utanför Zürich häromvecka­n, består av fem vagnar med sammanlagt 245 sittplatse­r, en minimal bistro, vridbara led-lampor på alla platser och en oherrans massa trappor upp och ner över boggierna. Toppfarten är 200 km/h.

I början av mars blir det kommersiel­l premiär för MTR Express på svenska spår.

MTR börjar med fyra tåg om dagen i varje riktning mellan Göteborg och Stockholm, ökar utbudet i april och kör från augusti åtta avgångar i varje riktning.

Vissa bedömare tror att SJ kan förlora en tredjedel av sina resenärer på paradsträc­kan. MTR OCH SJ slåss om samma kunder men MTR har nya, fräscha tåg och en extremt kapitalsta­rk ägare i Hongkong bakom sig.

Striden kommer att föras med priset som vapen. Biljettpri­serna sjunker troligen med 10-15 procent i vår, SJ har redan sänkt priserna sina billigaste andraklass­biljetter med 100 kronor.

– Vi satsar på klasslöst resande, säger Mikael Hallberg, kommersiel­l chef, på MTR Express. Vi har inte första och andra klass, det är premiumsto­lar rakt genom hela tåget.

– Men det blir tre prisnivåer med ett riktigt lågt pris, ett lite högre med ökad flexibilit­et för avbokning och ombokning och ett lite dyrare där det ingår mat och dryck. ALLA PRISNIVÅER­NA HAR dynamisk prissättni­ng på samma sätt som SJ; ju tidigare man köper biljett desto biligare är det.

MTR bildades 1975 för att ta hand om tunnelbana­n i Hongkong som invigdes 1979.

Verksamhet­en bolagisera­des, sedan sekelskift­et är företaget noterat på börsen i Hongkong.

MTR kör tågen i tunnelbana­n i fyra städer i Kina och i Stockholm samt lokaltåg i Melbourne och London.

Företaget har 30 000 anställda, varav 3 000 i Stockholm.

Omsättning­en var förra året 30 miljarder kronor och vinsten 10 miljarder kronor.

Biljettför­säljningen inleds strax före jul sedan MTR utvecklat ett eget bokningssy­stem. SJ ville inte släppa in MTR i sitt system.

Målet för MTR Express är att ta över en stor del av de ungefär 17 000 resorna som varje dag görs mellan Göteborgs- och Storstockh­olmsområde­t.

I dag åker hälften bil medan tåget står för knappt 30 procent och flyget drygt 20 procent.

– Vi vill locka dem som reser med flyg, buss, bil och med SJ, säger han. Vi har moderna, miljövänli­ga tåg och låga priser. MEN SJ äR snabbare än MTR. Från tidtabells­skiftet i december kör SJ de flesta av sina snabbtåg på tre timmar och en minut. MTR behöver ytterligar­e 15-20 minuter på sig eftersom deras tåg inte har korglutnin­g och får ta det lite lugnare i kurvorna.

MTR hade planerat att köra snabbtåg mellan Göteborg och Stockholm i våras. Sedan lovade MTR trafikstar­t i augusti 2014 men tvingades åter att skjuta upp premiären.

Från augusti nästa år kör SJ och MTR 26 snabbtåg och sju långsammar­e tåg i varje riktning mellan Sveriges två största städer varje vardag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden