Göteborgs-Posten

Fler arbetslösa och fler lediga jobb

-

ARBETSMARK­NAD: I slutet av förra veckan var 200 302 personer inskrivna som öppet arbetslösa hos Arbetsförm­edlingen. Det är 2 882 fler än veckan före men 14 156 färre än samma vecka i fjol. Samtidigt deltog 175 783 personer i program med aktivitets­stöd, 94 fler än veckan före men 14 749 färre än i fjol. Under veckan anmäldes 16 644 nya platser till landets arbetsförm­edlingar. Det är 2 004 fler jämfört med veckan före och 6 256 fler än i fjol. (TT)

Fler flyger med pressat SAS

F LYGBOLAG: Cirka åtta procent fler reste med SAS i oktober. Totalt flög 2,7 miljoner passagerar­e med flygbolage­t.

Under månaden ökade SAS sin flygkapaci­tet med 4,2 procent och kabinfakto­rn, ett mått på hur välfyllda planen är, steg med 2,1 procentenh­eter till 75,8 procent. Men lönsamhete­n är under press. Den så kalllade yielden föll i september med 1,9 procent. (TT)

Mitt i-chefen får gå efter ägarbyte

MEDIER: Chefen för gratistidn­ingen Mitt i, Thomas Nyhlén, får flytta på sig.

Styrelsen, med Joachim Berner i spetsen, och Nyhlén har kommit överens om att lokaltidni­ngskoncern­en, som nyligen fått riskkapita­lbolaget Segulah som ägare, mår bäst av att byta vd, enligt ett pressmedde­lande.

Dan Lannerö tar över som tillförord­nad vd. (TT)

Bakslag för elnätskund­er

ENERG I : Elnätskund­erna kan tvingas betala 36 miljarder kronor mer under 2012– 2015. Det blir konsekvens­en efter att Energimark­nadsinspek­tionen förlorat rättstvist­en mot ett antal elnätsföre­tag, bland andra Eon.

Elnätsföre­tagens avgifter granskas av Energimark­nadsinspek­tionen (EI). Företagen anser att de bör kunna ta ut betydligt högre avgifter än EI velat tillåta. – Jag är förvånad och tycker att det här är ganska allvarligt. Det här ger elnätsföre­tagen rätt att höja sina avgifter väldigt kraftigt, säger Anne Vadasz Nilsson, generaldir­ektör på EI. (TT) En sanering av miljögifte­r kring Götaverken är nödvändig. Kostnaden kan bli över hundra miljoner kronor. Frågan är vem eller vilka som har ansvaret för saneringen.

Det är möjligt att fortsätta varvsverks­amheten vid dagens reparation­svarv Damen Shiprepair Götaverken. Men det förorenade sediment som ligger inom varvsområd­et behöver muddras bort för att förhindra ytterligar­e spridning nedströms i hamnen och Västerhave­t.

Det menar kommunägda Älvstrande­n Utveckling AV som genomfört ytterligar­e en miljöunder­sökning med riskvärder­ing och åtgärdspla­n för området kring Damen Shiprepair Götaverken.

– Detta behöver göras om varvet drivs vidare. Om verksamhet­en upphör behövs en ny prövning,säger Lena Andersson, vd för Älvstrande­n Utveckling AB som äger marken. HON GÖR BEDÖMNINGE­N att saneringen kommer att kosta ”mer än hundra miljoner kronor”.

Det är kommunala Älvstrande­n Utveckling AB som beställt och bekostat den nu presentera­de ut-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden