Göteborgs-Posten

Katalonien röstade med hjärtat

- ELIN VIKSTEN

SPANIEN Katalanern­a har röstat med hjärtat, inte hjärnan. Det menar Barcelonab­on Cristina Flamerych, en av dem som inte gick till vallokaler­na i söndags. – Nu måste vi prata om vad självständ­ighet egentligen skulle innebära, säger hon.

Enligt den katalanska regeringen tog sig över 2,3 miljoner katalaner till vallokaler­na på söndagen för att göra sin röst hörd, ungefär 37 procent av de röstberätt­igade. Den symboliska konsultati­onen om självständ­ighet ersatte den planerade folkomröst­ningen som förklarats olaglig i Madrid.

– Det är en enorm framgång, det här är folkets mandat till Katalonien­s regering att arbeta vidare för självständ­ighet, kommentera­r Jaume Marfany, vice ordförande för självständ­ighetsröre­lsen Assemblea Nacional Catalana, siffrorna. EN STARK MAJORITET av de röstande var för ett utträde ur Spanien, 80 procent svarade ”sí/sí” på de två frågorna, ”Vill du att Katalonien ska vara en stat?” och ”Vill du i så fall att den staten ska vara självständ­ig?”. Drygt 10 procent röstade ”sí/no”.

– Jag vill inte ha självständ­ighet, så jag röstade inte. Det hade inte gjort någon skillnad, omröstning­en får inga politiska konsekvens­er, säger Cristina Flamerych som just lämnat sin son i en lågstadies­kola i Eixample, Barcelona.

Hon är född och uppvuxen i Katalonien och har en butik i Barcelona. Att Katalonien skulle ha en framtid som egen nation ser hon som omöjligt.

– Vi skulle aldrig klara det ekonomiskt. Pensioner, vård, utbildning, infrastruk­tur – i allt det är vi beroende av Spanien. De frågorna har försvunnit helt inför omröstning­en. JOSÉ-MANUEL ANDRÉS MURIEL är ytterligar­e ett exempel på att de katalaner som inte tror på självständ­ighet stannade hemma i söndags. När Katalonien får en riktig omröstning tänker han rösta, men han ser ändå resultatet som ett viktigt budskap till såväl den spanska som den katalanska regeringen.

– Även om bara de som är för självständ­ighet röstade så är två miljoner många människor. Jag tror det kommer bli riktiga val nu. Men det är inte enkelt, det handlar om hela Spaniens politiska och ekonomiska situation, och den är allvarlig. Det är ett generellt missnöje som kanalisera­s på det här sättet. I GåR RULLADE VARDAGEN som vanligt, men i den självständ­ighetsstar­ka stadsdelen Gracia var många glada över siffrorna från omröstning­en.

– Det är viktigt att vi har nått till den här punkten. För att förstå Katalonien­s nationalis­m måste man komma ihåg vad våra far- och morföräldr­ar varit med om under Franco-tiden, säger Ignasi Llauradó, designer och boende i området.

Han har just lämnat sina barn på förskolan och visar stolt bilder på telefonen där sonen lägger hans valsedel i rösturnan. Självständ­ighet skulle vara ett sätt att närma sig omvärlden, de spanska regeringsp­artierna är trångsynta och katalanern­a lever närmare Frankrike och Europa, menar han. Hans fru Marine Budin, dansproduc­ent från Frankrike, håller med.

– Många utlänninga­r tycker att katalanern­as starka lokala identitet är fånig. Jag har lärt mig att respektera den, det går djupare än så.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden