Göteborgs-Posten

USA: MICHELLE OBAMA HAR GJORT KAMPEN MOT FETMAN TILL SIN MISSION

Vintern är nära. Och det mesta i Michelle Obamas k¸ksträdgård är sk¸rdat. Men f¸rsta damens engagemang f¸r hälsosamt går på h¸gvarv. Vilket g¸r att snabbmatsi­ndustrin också mobilisera­r.

-

Michelle Obama har gjort kampen mot fetma och onyttig mat till sin mission. Det är främst barn och unga som hon riktar sig till. Motion är en viktig del i budskapet och själv får hon hjälp av en personlig tränare varje morgon med muskulösa överarmar och starka ben som resultat. När hon slår ett slag för grönsaker gör hon det genom att lägga ut en snutt på Vita husets hemsida där hon rappar med en kålrot. EN GåNG VARJE höst öppnas Vita husets park för besökare. Och här finns den, Michelles köksträdgå­rd. Den bleka höstsolen skiner på grönkålen, salladen och andra grönsaker som finns kvar. Här finns också Barack Obamas bikupa. Honungen används till det eget bryggda ölet. DET KAN TYCKAS okontrover­siellt att tala sig varm för hälsosam mat och motion. Ingen betvivlar att en ny livsstil behövs i USA. Redan George Bush den äldre talade om det och tog Arnold Schwarzene­gger till hjälp. Men presidente­n själv sade att han avskydde grönsaker och särskilt broccoli.

Michelle Obama utmanar på allvar den mäktiga snabbmatsi­ndustrin som fruktar att marknaden skall krympa. FÖRSTA DAMENS INSATS har fått skolor att tänka om. Snabbmat och kolsyrade drickor har plockats bort. Det har dock lett till protester från elever som vägrar äta grönsaker och säger att de inte blir mätta. Pizzabitar och drickor är därför tillbaka.

Skolprotes­terna passar snabbmatst­illverkarn­a. För dem är Michelle ett rött skynke som hotar en mångmiljar­dindustri. Hon har också talat om faran med majssocker som är det vanligaste sötnings-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden