Göteborgs-Posten

Erik Wegraeus

-

F.d. riksantikv­arien Erik Wegraeus, Arvika, har gått bort vid 74 års ålder. Han sörjes närmast av söner och syskon. Erik tog studenten i Arvika 1960 där han också träffade sin Gudrun, läroverksr­ektorns dotter och studerade sedan arkeologi i Uppsala. Med sin passion för kulturhist­oria arbetade han jämsides med studierna vid Riksantikv­arieämbete­t.

Till hans tidiga arkeologis­ka insatser hör det mångåriga samarbetet med uppsalapro­fessorn Mårten Stenberger och utgrävning­arna av Eketorps borg på Öland, idag världsarv och vallfartsm­ål för besökare från hela världen.

Eriks yrkesroll var att berätta och skapa levande historia. Åren 1969 -1976 var han museilekto­r vid Älvsborgs länsmuseum med uppgift att utveckla dess roll som lärmiljö.

Dekaden 1976-1986 var han verksam som länsantikv­arie i Älvsborgs län. I denna roll lyckades Erik på ett synnerlige­n för-tjänstfull­t sätt ge kulturarve­t en framskjute­n plats i samhällspl­aneringen. EFTER EN TID som chef för Dalslands turistråd återvände Erik till Älvsborgs länsmuseum som landsantik­varie och museichef. Med denna mångsidiga erfarenhet var det rätt naturligt att han 1993 utsågs till riksantikv­arie och chef för Riksantikv­arieämbete­t, som under hans ledning förändrade­s till en modern och utåtriktad myndighet med breddade uppgifter,

RAÄ:s höstmöten gjordes till en dialog- och mötesplats för olika samhälls- och sektorsint­ressen. Genom omfattande länsresor och samråd med landshövdi­ngar och museistyre­lser försökte Erik stärka och samordna regionala verksamhet­en.

Erik bidrog också till vidgad samverkan med Statens fastighets­verk, och var en varm vårdare av samspelet mellan hembygdsrö­relsen och kulturminn­esvården. Eriks ambition var att ställa historia, samtid och framtid sida vid sida i avsikt att bredda kulturarve­ts attraktion och funktion.

Han stod bakom utveckling­en av kulturmilj­öer som Birka, Gamla Uppsala och öländska Eketorp Rediviva och var en av initiativt­agarna till Stiftelsen Kulturarv utan gränser liksom föreningen Svenskt kulturarv. FöR OSS KOLLEGER har han varit en karismatis­k förgrundsg­estalt, debattglad, polemisk och okonventio­nell men samtidigt en omtyckt och konstrukti­v förnyare av svensk kulturmilj­övård.

Erik var – det behöver knappast sägas – en genuint humoristis­k och kvick människa. Spontan, lyhörd, chosefri och vänfast. Få, om ens någon, kunde berätta en värmlandss­kröna som han, Tage Erlander i sin himmel må ursäkta.

Erik var en osedvanlig­t levande, levande människa. Starkt närvarande och för Erik var livet aldrig någon annanstans. Med Paul Coelhos ord kan man säga att Erik dog medan han levde och att han rycktes bort på tok för tidigt från det liv han älskade och var så bra på att leva. Hans arv lever vidare. Jonas Linderoth har befordrats till professor i pedagogik vid institutio­nen för pedagogik, kommunikat­ion och lärande, döteborgs universite­t.

gonas iinderoths forsknings­intresse handlar om lärande, perception och kognition när människor spelar spel.

”bnkelt uttryckt handlar det mesta av min forskning om hur spelaren ’läser’ spelet. Kan man först• det, kan man ocks• komma •t m•nga av de fr•gor vi har kring spel som kulturyttr­ing”, säger han.

gonas iinderoths forsknings­omr•de är interdisci­plinärt. fnom spelvetens­kapen finns flera teman som berör pedagogik; ett är barn- och ungdomsvet­enskapliga fr•gor, hur spel idag är en del av barndomen och vad det innebär; ett annat är fr•gor kring datorspele­ns didaktiska möjlighete­r och ett tredje spelarens informella lärande och spel som en representa­tionsform. Fram till 20NN var gonas iinderoth vetenskapl­ig expert i jedier•det Enumera ptatens jedier•d) i fr•gor kring spel.

ean är ocks• initiativt­agare och vetenskapl­ig ledare för det spelvetens­kapliga kollegiet som bildades vid döteborgs universite­t 20NP, ett öppet forum för dialog, lärande och utveckling för forskare inom döteborgs universite­t och yrkesverks­amma i spelbransc­hen. gonas iinderoth tilldelade­s dessutom rtbildning­svetenskap­liga fakulteten­s pedagogisk­a pris tidigare i •r. Anders Hillgren, Marita Jonsson, Sten Rentzhog,

Stig Rydh, Karin Rex Svensson pveriges lands- och länsantikv­arier

Professor med fokus på spelvetens­kap

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden