Göteborgs-Posten

Henke tar över i Helsingbor­g

- BO HARMBY OCH GÖRAN SJÖGREN

FOTBOLL: Henrik Larsson blir manager och tränare för Helsingbor­gs IF. HIF-ikonen tvekade inte ett smack när han fick förfrågan för några dagar sedan.

Han är väl medveten om förväntnin­garna som finns hos supportrar och klubb när han nu blir högsta ansvarig i en roll som manager med allt vad det innebär: spelarköp, att bygga ett slagkrafti­gt lag och att få det att fungera i HIF som tog SM-guld 2012 men sedan sjunkit neråt i tabellen.

– När chansen dök upp var det ett steg i rätt riktning i min tränarkarr­iär, sade Henrik Larsson på en presskonfe­rens sent i går eftermidda­g. HAN BLIR NU högsta ansvarig för ett lag där hans son Jordan är en av spelarna.

Innebär det känsliga problem?

– Vi har diskuterat det hemma, och det är inte alls något problem. Allt som händer här i klubben, som jag ska göra, går helt ut på HIF:s intressen.

Efter ett år som succéträna­re i Falkenberg lämnar Henrik Larsson klubben. Han kommer att fortsätta träna Falkenberg månaden ut, och ägna eftermidda­garna åt att sätta sig in i sitt nya jobb.

– Jag skall se vad som behöver förändras eller inte. Och managerrol­len ger möjlighet att bestämma lite extra, jag vill kunna bestämma lite utan att behöva fråga först.

Att dessutom få stå på planen och leda träningar och inte bara vara en papperstig­er gillar han mycket:

– Jag vill ha den dagliga kontakten med vardagssli­tet och vara med ute på planen.

HIF-ordförande­n Claes Ohlsson berättade att klubben måste bli bättre på många sätt. Man ville ha ett team med en huvudansva­rig och där kom ”Henke” Larsson in i bilden. AVGÅENDE TRÄNAREN ROAR Hansen kommer att vara kvar i en administra­tiv roll i teamet.

För tio dagar sedan visste han inte ens att han skulle få sluta. Allt gick snabbt:

”Finns ingen tvekan alls för jobbet, förväntnin­gar finns alltid på mig tack vare den karriär jag haft. Gilla läget har jag lärt mig”.

ebkofK ”ebkKb” iAopplk DUBBLA ROLLER. eenrik iarsson blir b•de tränare och manager för eelsingsbo­rgs fF. aet passar honom att bestämma.

– Halva hjärtat har sorg, halva är en viss glädje att stanna kvar om än i en annan roll, men jag försöker se möjlighete­rna, sade Roar Hansen.

Henrik Larsson har kommit överens om ett treårsavta­l med HIF. Han tar med sig sin assistent Tobias Tuvesson från Falkenberg.

Olympia håller på att byggas om och bli nytt och fräscht. Ena läktarsekt­ionen är redan riven för att ge plats för det nya. MED LARSSON SKALL också laget få en renässans, är tanken hos styrelsen.

Förväntnin­gar med andra ord men det oroar inte en före detta världsspel­are som sakta jobbar sig uppåt i tränarroll­en.

– Finns ingen tvekan alls för jobbet, förväntnin­gar finns alltid på mig tack vare den karriär jag haft. Gilla läget har jag lärt mig, sade Henrik Larsson.

I Falkenberg var beskedet att Larsson slutar ganska väntat.

– Han var ganska tydlig när han kom att han hade högre ambitioner, säger lagkaptene­n David Svensson. FöRE GÅRDAGENS TRÄNING ställde sig Henrik Larsson upp i omklädning­srummet och lämnade beskedet till spelarna att han inte tänker förlänga sitt ettåriga kontrakt.

– Den sista veckan har vi förstått att han har gått och funderat, så det kom inte direkt som någon överraskni­ng.

De flesta är överens om att Henrik Larsson gjort ett strålande jobb med nykomlinge­n FFF, som spelade allsvenskt för första gången i klubbens historia.

Laget var kraftigt nederlagst­ippat och dömdes ut av de flesta redan före seriens start.

Men det blev en 13:e plats, en poäng före Gefle på kvalplats.

 ?? Bild: LUdvig tHUnman ??
Bild: LUdvig tHUnman

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden