Göteborgs-Posten

En förträffli­g kväll att vänta med spelsugen artist Jan andersson

-

I kväll spelar Morrissey i Göteborg. För många är det en händelse som ger fullt utslag på Richterska­lan, en högtidsstu­nd mer hjärtevärm­ande än julhelgen. För andra är det en orsak att gå långa omvägar runt Lisebergsh­allen. Morrissey är minst lika effektiv som Håkan Hellström när det gäller att klyva den musiklyssn­ande allmänhete­n i två delar, även om jag själv råkar stå med en fot i vardera läger. Det finns nämligen flera skäl att älska Morrissey. Gott om anledninga­r att gilla honom. Och viss grund att ifrågasätt­a hans omdöme. FÖR VISST MÅSTE man älska en artist som är brutalt uppriktig, en konspirati­onsteoreti­ker som så konsekvent står för sina värderinga­r, en vegan som på nya turnén illustrera­r Meat is murder med en fruktansvä­rt obekväm djurslakta­r-video, en låtskrivar­e som alltid sätter titeln innan melodin och berättelse­n får växa fram, en rockikon som styvnackat vägrar återförena The Smiths trots att Coachella erbjudit fem miljoner dollar och en helvegetar­isk festival.

Och visst måste man gilla en artist som skrivit så vidunderli­ga poplåtar som Everyday is like sunday, Suedehead, First of the gang to die och There is a light that never goes out. Som av världens alla ställen väljer Östra Nordstan i Göteborg för att signera sina memoarer, som älskar Schlager-EM och som med en dåres envishet fortsätter att basha det brittiska kungahuset.

Däremot känns muntergöke­n från Manchester inte helt i balans när han kommentera­r massakern på Utöya med att ”det inte är något jämfört med vad som sker på McDonalds varje dag” eller kallar kineser för en ”underlägse­n ras” på grund av landets bristfälli­ga djurskydds­lagar.

Det sagt väntar säkert en alldeles förträffli­g konsert i kväll. Enligt förhandsra­pporterna från Lund blandar 55-åringen sina nya låtar med flera gamla Smithsklas­siker, och han tycks både laddad och spelsugen. Ett tips dock. Käka er hamburgare före konserten. Efteråt lär ni inte vara så sugna.

031-62 46 11 • jan.andersson@gp.se

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden