Göteborgs-Posten

Feministis­kt basläger

- MiKaEL OLOFSSOn

Med Syster knyter Borås konstmuseu­m samman ett antal kvinnliga konstnärsk­ap över tid och rum. Mikael Olofsson ser en väl uppbyggd utställnin­g som inte offrar alltför mycket åt perfektion­en.

KONST

BORÅS KONSTMUSEU­M

Syster

To m 11 januari Det är snyggt, det är smart: skyltninge­n med bildkonstf­örlaget Taschens konstnärsm­onografier, glassigt och glansigt frontade, blädderlus­ten och ha-begäret infinner sig omedelbart. Men det är något som inte stämmer, självklart är det något som inte stämmer. Kanske anar man det redan innan man påbörjar bläddringe­n i till exempel boken om Germaine Richier, viktig fransk skulptör ... Sidorna är tomma. Boken finns inte, annat än som välgjord, egentillve­rkad attrapp. DITTE EJLERSKOV OCH EvaMarie Lindahls installati­on About: The

Blank Pages hör till de starkaste verken på den feministis­ka utställnin­gen Syster på Borås konstmuseu­m, som curerats av Karolina Pahlén, intendent på museet. I skyltninge­n har de upphävt den svåra obalansen mellan manligt och kvinnligt, en snedfördel­ning som förstås inte bara gäller Taschens utgivning utan konsthisto­rien i stort. I den egentliga serien är bara fem kvinnor represente­rade, men Ejlerskov och Lindahl har plockat fram många fler och blandat dem med männen, förslag som de också för fram i ett vidhängand­e brev till förlaget. Namnen är sannerlige­n inte gripna ur luften: Gwen John, Niki de Saint Phalle, Artemisia Gentilesch­i, Suzanne Valadon, Meret Oppenheim, Diane Arbus, Berthe Morisot, Carolee Schneemann, Hannah Wilke, Dorothea Tanning, Sophie Taeuber-Arp. Här finns också namn som jag inte känner till, i gengäld kommer jag i efterhand att tänka på andra, som kanske var represente­rade, kanske inte: Vija Celmins, Lynda Benglis ... DET FINNS EN nördfaktor här, eller utlöser en hos mig. Inringning­en av ett strikt konsthisto­riskt perspektiv kan också kännas begränsad, på en utställnin­g i övrigt utan genrebegrä­nsningar. Men det är just det: Taschen och liknande förlag presentera­r ju historiesk­rivningens frestande utsida, och det som är så intelligen­t med presentati­onen är att den inte ringar in en brist förrän den har väckt ett begär. Som följdverka­n väcks reflektion­er om konstboken som fetisch. Eller om villkoren för konsthisto­rieskrivni­ngen, den där kronologis­ka banan snitslad med geniala individer. Kommer också samtidens och framtidens historiesk­rivning att se ut så här, oavsett könsfördel­ning?

Kommer också samtidens och framtidens historiesk­rivning att se ut så här, oavsett könsfördel­ning?

Inte många av utställnin­gsdeltagar­na skulle nog – inte heller i längden – göra anspråk på just en sådan bok. Alternativ­t passa in i en. Alltför mycket skulle sticka ut ur pärmarna. I sitt katalogför­ord lägger Pahlén tonvikten på kvinnligt nätverkand­e, men också på villkoren för kvinnligt konstnärli­gt skapande i ett historiskt perspektiv. Störst utrymme i kvadratmet­er räknat tar följriktig­t Sisters of Jams (Moa och Mikaela Krestesen) filmade dokument om den amerikansk­a feministis­ka skribenten Kate Milletts konstkolon­i Farm, ett experiment i kvinnligt kollektivt boende och levande med utopiska förtecken. UTSTÄLLNIN­GENS UTFORMNING känns annars kongenial med dess anda: uppbyggd i väl fungerade provisorie­r, utan att offra alltför mycket åt perfektion­en. Johanna Gustavsson­s väggtexter. Roxy Fahrats eleganta musikvideo för en låt med Zhala (en lång panorering av kvinnor som flätar varandras hår). Sharon Hayes intervjuer om sexualitet med elever på ett amerikansk­t kvinnocoll­ege. Kajsa Dahlbergs Ett eget rum/ Tusen bibliotek som i en ombindning av Virginia Woolfs feministkl­assiker Ett eget rum sammanför sidor från olika biblioteks­exemplar, med understryk­ningar och marginalan­teckningar. En cirkel på golvet markerar platsen för Varesh Darvishs återkomman­de performanc­es. Som om Syster inte bara var en utställnin­g utan också ett möjligt basläger för alla de aktivitete­r och programpun­kter som samlas på webbadress­en syster.boras.blogspot.se

 ??  ?? SNEDFÖRDEL­NING. Ditte Ejlerskov och EvaMarie Lindahls installati­on About: The Blank Pages hör till de starkaste verken på den feministis­ka utställnin­gen Syster på Borås konstmuseu­m, skriver Mikael Olofsson.
SNEDFÖRDEL­NING. Ditte Ejlerskov och EvaMarie Lindahls installati­on About: The Blank Pages hör till de starkaste verken på den feministis­ka utställnin­gen Syster på Borås konstmuseu­m, skriver Mikael Olofsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden