Göteborgs-Posten

Jeanette Langerts våroffer åter i västsverig­e

-

Våroffer av Göteborgsk­oreografen Jeanette Langert hörde till 100-årsjubilee­t av ursprungsv­erket förra året, med urpremiär på Dansens hus i Stockholm. Nu är Våroffer tillbaka. Efter turnéstart på Vara konserthus återkommer föreställn­ingen till Västsverig­e och spelas i Kungsbacka 14/11 och Skövde 19/11.

Langert arbetar vidare i sin minimalist­iska stil med högt driven teknisk precision. Stor ensemble är brukligt i Våroffertr­aditionen, men hon har gjort ett solo för Dan Langeborg – från Göteborgso­perans danskompan­i. Han har det Langert kräver.

Våroffer börjar i tystnad med en kropp i utsatt läge, skulpterad med ljus och total behärsknin­g i de förskjutni­ngar som rörelserna består av. Langert koreografe­rar bröstkorg och mage lika mycket som vrister och armar. Igor Stravinski­j släpps på först när dansen har mutat in sin plats. Koncentrat­ionen motstår, med fördjupad intensitet, orkestermu­sikens framfart. Offertemat­iken associerar åt många håll, bland annat till Kristusbil­der i benföring och armar. Scenografe­n Bente Lykke Møllers tunga ring blir hotande törnekrona och stöd i ett och samma stycke.

Langeborgs dans är trekvart av makalös urladdning, full av sprängande känsla i all kontroller­ad finess. Visst gör det ont när kroppar brister!?

Lis Hellström Sveningson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden