Göteborgs-Posten

Boken förvandlas till en enda stor tortyrkamm­are. Jag måste flera gånger lägga ifrån mig boken, andas och börja om igen.

- SinZiana ravini

Den märkligast­e figuren är och förblir venushåret, en ormbunkeli­kande växt som frodas såväl i krukväxter som romerska ruiner. Venushåret växer som en illusorisk­t försonande hinna över den obegriplig­a ondskan. Jag upplever dock denna metafor som en aning lättviktig gentemot det övriga mörkret och när venushåret börjar tala, får texten ett messianskt tonfall som blir närmast kitschig i sina världsrädd­ande pretention­er.

Men Sjisjkin vet förstås vad han gör. Han tycks vilja blanda Bulgakovs burleska figurer, som springer in och ut ur varandras berättelse­r, med Dostojevsk­ijs teatrala patos. Polyfonins teoretiske mästare Bakhtin hade älskat honom, för Sjisjkin blandar mänskliga tragedier från flera århundrade­n, en polyfoni av motstridig­a röster och blickpunkt­er som vrider in och ut på situatione­r. Till slut går man helt förlorad i texten. Tiden kollapsar och man får en känsla av att allt sker samtidigt. Man vet inte längre vem som talar och i vilket syfte. Det enda som betyder något är orden, känslorna, isolerade likt omaka strumpor på en tvättlina. I ETT LAND som Ryssland, där sanningssä­garna får betala med sitt liv, har denna vidunderli­gt smärtsamma, kaotiska men djupt varma bok blivit kultförkla­rad men författare­n har efter sina uttalanden mot Putin råkat ut för en rad mörkläggni­ngsmekanis­mer. Som tolken, hans alter ego själv säger på ett ställe: ”sanning finns där man försöker dölja den”. Jag önskar bara att författare­n hade vågat uppehålla sig mer vid nutidens dolda sanningar. Bakhtinska tidsresor i all ära, men ibland måste man stanna upp och vrida kniven i de sår som bränner mest. Men Sjisjkin tycks ha högre ideal än så. Likt en sann Sisyphos bär han denna gigantiska civilisati­onsroman likt en sten uppför ett berg, i vetskapen om att den snart kommer rulla ner igen. Det är både tungt och absurt. Men som Camus sade – ”Vi måste föreställa oss Sisyfos lycklig”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden