Göteborgs-Posten

BARN TAS EMOT OLIKA

En månad på Välkomsten eller direkt ut i en klass. Varje stadsdel har sin egen modell f¸r hur man tar emot nyanlända elever. Nya riktlinjer ska g¸ra arbetet lite mer lika.

- Arne LArsson

NYANLÄNDA: Göteborg saknar ett gemensamt sätt att jobba med nyanlända barn. ”Det hade varit bra med någon form av likvärdigh­et. Nu kan det bli lite ”vilken otur du hade som hamnade i den stadsdelen”, säger Anders Johansson, lärare i förberedel­segruppen på Oscar Fredrikssk­olan.

UPPÅT. Anders -ohansson och Maria Linderås som jobbar med f¸rberedelse­gruppen på Oscar Fredrikssk­olan har svårt att tä ett jädra driv bland rektorerna att ta emot dem på ett bra sätt”, säger Anders -ohansson.

? LijhW = j[Xeh] aWhjb]]i WbbW nyanlända elever på Välkomsten kdZ[h \ohW l[Yaeh$ zijhW = j[borg och Västra Hisingen jobbar på liknande sätt, med en central introdukti­onsenhet, där eleverna kartläggs och påbörjar sin svenskunde­rvisning.

Men det finns de som arbetar WddehbkdZW" Z[j l_iWh [d [daj =F ia_YaWj kj j_bb = j[Xeh]i j_e ijWZidelar. Det finns inga centrala direktiv, utan det är upp respektive stadsdel att forma sitt eget upplägg.

– Det hade varit bra med någon form av likvärdigh­et. Nu kan det bli lite ”vilken otur du hade som hamnade i den stadsdelen”, säger Anders Johansson, lärare i förberedel­segruppen på Oscar Fredrikssk­olan.

Här samlas alla nyanlända från årskurs 4 och uppåt i MajornaLin­né, innan de slussas ut i sin ordinarie klass på respektive skola. För lågstadieb­arnen i stadsdelen finns ingen förberedel­segrupp. De börjar direkt i vanlig klass. BRITT-MARIE ALMER, REKTOR och ansvarig för det projekt som pågår i stadsdelen för att utveckla mottagning­en, tycker i grunden att det är positivt. Men bekymret i MajornaLin­né är att klasserna är stora och några extra resurser än lärare som jobbar med andraspråk­sundervisn­ing på deltid finns inte.

– En ensam lärare på 30 elever, där några kan vara nyanlända, det är inte möjligt att hantera väl. Då är det väldigt lätt att man försvinner.

Anders Johansson håller med om att de stora klasserna i stadsdelen är ett problem.

– Majorna-Linné skulle behöva en skjuts där, säger han.

Men det finns fördelar med att låta de mindre barnen komma direkt ut i en klass, tycker de. Eftersom majoritete­n av eleverna i stadsdelen har svenska som modersmål och små barn är duktiga på att samspela i lek, så får de nyanlända ett ordentligt ”språkbad” i umgänget med klasskamra­terna.

– Samtidigt skulle det vara en fördel om någon i klassen talade deras eget språk. Det kan bli en brygga

in i gruppen, säger Maria Linderås, lärare i förberedel­segruppen.

Fler nyanlända i Majorna-Linné hade löst det problemet.

– Det är för få nyanlända i stadsdelen. Det hade varit bra om det var fler av många skäl, säger Anders Johansson.

iNte MiNSt Hade det gjort det lättare att organisera mottagning­en på ett bra sätt. Det är en av slutsatser­na man dragit i det utveckling­sprojekt Britt-Marie Almer leder, och där även stadsdelar­na Centrum och Örgryte-Härlanda ingår.

– Då hade vi kunna rekrytera modersmåls­lärare på ett helt annat sätt. Nu har vi inte ekonomiska möjlighete­r för det, eftersom vi har så små grupper.

Tidigare i år pekade Skolverket på att det är ont om forskning om nyanlända elevers skolsituat­ion och att det ofta saknas ett systematis­kt tillvägagå­ngssätt i verksamhet­en. Även den förra regeringen har pekat på brister och Skolverket jobbar sedan ett och ett halvt år tillbaka med att ta fram bättre underlag till kommunerna.

Luisella Galina Hammar, på Skolverket­s utveckling­savdelning, säger att vissa kommuner är duktiga på att ta hand om nyanlända, medan andra brister och att eleverna överlag har mycket sämre resultat än andra.

– Betygsstat­istiken är ingen rolig läsning.

Men hon betonar att kommunerna har rätt att hitta sin egen väg och det är inte självklart att det ena sättet är bättre än det andra. Allt handlar om hur man genomför det.

Att Göteborg saknar ett gemensamt sätt att jobba med nyanlända har Skolinspek­tionen uppmärksam­mat, och även om man inte ålagt staden att ta fram det är nu riktlinjer på väg. De bygger på Skolverket­s allmänna råd och ska behandlas av kommunstyr­elsen i morgon. Men även om de går igenom kommer mottagande­t se olika ut på olika håll i staden.

– Formerna reglerar inte vi. Där måste stadsdelar­na göra egna bedömninga­r, säger Helen Svelid, planerings­ledare på Stadskonto­ret. OCH EGENTLIGEN är det inte att sättet att organisera verksamhet­en spretar som är problemet, tycker Britt-Marie Almer. Problemet är att man i dag inte kan garantera likvärdigh­eten.

– En elev ska kunna nå samma resultat oavsett vilken stadsdel man befinner sig i, men det finns ingen ordentlig uppföljnin­g för det över staden och det är ett bekymmer, säger hon.

 ?? Bild: BENGT KJELLIN ?? LäRARE. Maria Linderås och Anders Johansson jobbar på Oscar Fredrikssk­olan.
Bild: BENGT KJELLIN LäRARE. Maria Linderås och Anders Johansson jobbar på Oscar Fredrikssk­olan.
 ??  ??
 ?? Bild: bEnGT KJEllIn ?? änka
sig ett bättre jobb. ”De här eleverna tillför enormt mycket och det finns
Bild: bEnGT KJEllIn änka sig ett bättre jobb. ”De här eleverna tillför enormt mycket och det finns
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden