Göteborgs-Posten

ROXETTE JUBILERAR MED TURNÉ

I sommar kommer duon till Västkusten, på schemat står Halmstad och Göteborg.

- Jan anDErSSOn

Det blir en Roxettesom­mar. I juli 2015 gästar duon både Halmstad och Göteborg. Men om de spelar på Ullevi är fortfarand­e oklart. – Oj. Nej. Så långt har vi inte tänkt, skriver Per Gessle i ett mejl.

Krasnojars­k. Magnitogor­sk. Jekaterinb­urg. Roxette är på Europaturn­é och rullar igenom ryska städer som inte hörts av sedan tsaren sköts. Men även i Sibirien har man koll på Per Gessle & Marie Fredriksso­n.

– Roxette blev tidigt en global angelägenh­et. Det är inget speciellt för Ryssland eller Baltikum. Våra låtar är stora nästan överallt i alla världsdela­r. Det är det som gör att vi överlevt alla trender och frisyrbyte­n. Vi är lyckligt lottade, skriver Per Gessle, som har en spelledig dag innan Roxettetur­nén fortsätter till Saratov, Rostov-na-Donu och Krasnodar.

TYDLIGEN ÄR DET

22 minusgrade­r i Jekaterinb­urg där han och bandet befinner sig så i stället för att göra stan i pälsmössa sitter Gessle på hotellrumm­et och mejlar till svenska journalist­er.

– Jag, Christoffe­r (Lundquist) och Clarence (Öfverman) jobbar med ny musik i datorn. Vi har bland annat en ny Roxette-platta på g, plus lite andra projekt jag kan berätta om nån gång. Och jag försöker köra en timma på gymmet varje dag.

Hur fördriver Marie tiden i Sibirien?

– Hon vilar mycket mellan giggen och resorna och spelar dessutom Wordfeud mot den som vill.

Marie Fredriksso­n drabbades som bekant av cancer 2002 och kämpade i tre år med sjukdomen, men enligt Per Gessle mår hon bra nu, frånsett lite värk i ett ben. Vad är största skillnaden på Roxette 2014 och för, säg, 20 år sedan?

– Vi är mycket bättre nu, mer avslappnad­e och har mer tålamod när vi ska beställa room service. Fast vi var snyggare då. Du har ställt samman en grym spellista som snurrar inför era konserter. Hur tänkte du i låtvalet?

– Det är viktigt att publiken får komma igång med någonting som passar in i Maries och min värld. Jag brukar ha några jokrar med för att kolla reaktioner­na. I höst är det Gilbert O’Sullivan och Baccara. Alla i publiken har överlevt hittills. Ni spelar på Örjans Vall i Halmstad 22 juli. Var det självklart att lägga en spelning på ”hemmaplan”?

– Ja, det var det faktiskt. Jag tycker att jag som tydlig Halmstad-bo ska göra vad jag kan för att få folk till stan på sommaren och stödja restaurang­er, hotell och nöjesliv inne i centrum. Det är viktigt att Halmstad profilerar sig som sommarstad och inte bara via Tylösand. 24 juli spelar ni på Slottsskog­svallen i Göteborg, men då står Ullevi tomt. Varför inte spela där i stället?

– Det vore så klart kul att spela på Ullevi med Rox men jag tror knappast det blir aktuellt. Slottsskog­svallen är stor nog. Jag tror att den passar oss ganska bra.

031-62 46 11 jan.andersson@gp.se

 ?? Bild:>eriK>mÅrtensson>/>tt ?? Roxette ger sig ut på turné med lite tidigare ospelade kort i leken, som Gilbert O’Sullivan och Baccara.
Bild:>eriK>mÅrtensson>/>tt Roxette ger sig ut på turné med lite tidigare ospelade kort i leken, som Gilbert O’Sullivan och Baccara.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden