Göteborgs-Posten

THÖRNSTRÖM ÅRETS WERNER

Göteborgsk­e toppkocken Håkan Thörnström får det tunga gastronomi­ska priset Årets Werner.

- MARIE KENNEDY

GöTEBORG Vögeli instiftade priset innan han gick bort, för ganska många år sedan. Även om det är internt i branschen så är det en av ett antal seriösa utmärkelse­r. Du har ju gastronomi­ska akademins guldmedalj, som är en annat, som jag fick förra året, säger Håkan Thörnström, som driver stjärnkrog­en Thörnström­s kök. HÅKAN THÖRNSTRÖM GJORDE en resa i Schweiz med Werner Vögeli för ganska många år sedan, där de gjorde restaurang­besök och besökte ostproduce­nter.

– Jag hade förmånen att få resa med honom och ha en hel del samtal. En fantastisk människa. Slår man upp ordet ödmjuk i ordboken så står det Werner Vögeli efter. Han var en så otroligt härlig människa, säger Håkan Thörnström.

– Han var en äldre härlig människa med en enorm erfarenhet, men fortfarand­e väldigt ödmjuk.

Werner Vögeli var en schweizisk­svensk kock som blev synonym med svensk kokkonst när den är som bäst. MED ÅREN BLEV han internatio­nellt erkänd och folkkär efter ett antal tv-program. Vögeli blev hovköksmäs­tare 1972, och 1977 hovtraktör, med bland annat ansvar för över 42 nobelmidda­gar på kungliga slottet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden