Göteborgs-Posten

KLAGOMÅLEN ö

Konsumente­rna får fel eller bristfälli­g informatio­n om den nya ångerrätte­n. Klagomålen ¸kar nu kraftigt hos branschorg­anet Telekområd­givarna. RÅDGIVARE: TELEBOLAGE­NS KUNDTJÄNST­ER KAN INTE REGLERNA

-

I somras ändrades reglerna för ångerrätte­n. Konsumente­ns ångerfrist börjar nu att ticka direkt, när du precis tackat ja till exempelvis ett mobilabonn­emang per telefon.

Ångerrätte­n är fortfarand­e 14 dagar. Om den skriftliga bekräftels­en dröjer, och konsumente­n först då förstår vad köpet innebär, kan det ändå vara för sent att ångra sig. DU SOM HANDLAR en tjänst eller en vara ska få informatio­n om ångerrätte­n innan köpet genomförs. Informatio­nen ska vara tydlig och innehålla det du behöver veta för att kunna utnyttja din ångerrätt. Att det här inte fungerar märks på antalet ärenden hos Telekområd­givarna, dit konsumente­rna kan vända sig med klagomål. Mörkertale­t kan vara stort.

– Risken är att konsumente­rna inte går vidare när de inte känner till sina rättighete­r, säger Mattias Grafström, vd på Telekområd­givarna, som sammanstäl­lt statistike­n.

Klagomålen som handlar om ångerrätte­n har ökat med 46 procent under det tredje kvartalet jämfört med samma period förra året. Konsumente­rna har enligt deras statistik fått dålig informatio­n om ångerrätte­n.

– De som vänder sig till oss har väldigt svårt att få sina problem utredda. De nya reglerna har inte nått operatörer­nas kundtjänst­er. Det borde de ha gjort eftersom det gått fem månader, säger han.

Också klagomålen på försäljnin­g av abonnemang, all telefoni, bredband och tv, som sker på allmän plats har ökat med 49 procent. Tre av fyra av dem gäller köp hos återförsäl­jare till operatörer­na. Ett vanligt exempel är en besviken konsument som tror att det ingått en gratis mobiltelef­on i erbjudande­t. Andra har blivit nekade hjälp när de vänt sig till operatörer­na.

– Konsumente­n har alltid rätt att också få hjälp av den som fakturerar tjänsten, säger Mattias Grafström. HAN SER ETT mönster i att operatörer­na tappar kontrollen över hur försäljnin­gen går till hos återförsäl­jare, exempelvis en butikskedj­a.

– Vissa operatörer har satt hårt mot hårt och har stoppat återförsäl­jningen, poängterar han.

Operatörer­na, Telekområd­givarna och Post- och telestyrel­serna har inlett diskussion­er om mark-

 ??  ?? ALLT FLER KLAGAR.
Konsumente­rna får inte rätt informatio­n om ångerrätte­n. Telekområd­givarna har precis sammanstäl­lt klagomålen under tredje kvartalet.
ALLT FLER KLAGAR. Konsumente­rna får inte rätt informatio­n om ångerrätte­n. Telekområd­givarna har precis sammanstäl­lt klagomålen under tredje kvartalet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden