Göteborgs-Posten

Jul för alla som inte vill fira ensamma

I skuggan av julhetsen växer en alternativ rörelse sig starkare. Katinka Randin, Stadsmissi­onen, har en slagfärdig paroll. – Stoppa plågsamma julförsök, säger prästen allvarligt.

- BERTIL GUSLÉN

GöTEBORG : För alla de som inte vill fira ensamma eller inte har råd med julfirande ordnas flera gratiseven­emang runt om i stan. Långbord i S:t Johannesky­rkan eller En Anständig Jul på Pustervik. GP tipsar om alternativ­en.

Stadsmissi­onen har i många år varit ledstjärna­n bland organisati­oner som arrangerar jul för hemlösa och övriga människor i nöd. Så också i år, förstås.

– Det blir långbord i Sankt Johannesky­rkan som vanligt, säger Katinka Randin. DET LÄR BLI i stort sett fullt igen, som vanligt. Men bara i stort sett.

– Det brukar vara 350 personer på julafton, men på juldagen och annandagen är det mer, runt 450. Det beror på att det är rätt så många arrangeman­g på julafton, men övriga dagar under julen är konkurrens­en avsevärt mindre. Många vet ju om detta och anpassar sig efter det, säger Katinka Randin.

Stadsmissi­onen har insett att julhelgen är mer än bara julafton. Utan att ha några exakta siffror vet Katinka Randin att tillströmn­ingen av julfirare sett likadan ut på senare år. Däremot har ett annat, mer angenämt, problem uppstått.

– Allt fler anmäler sig som volontärer. Vi har fler frivilliga än vi har platser, säger Katinka Randin. STADSMISSI­ONENS julfirande må ha börjat som en öppen dörr för hemlösa och missbrukar­e av olika slag. Numera är det samtidigt också ett av många exempel på ett ökande behov av alternativ­a sätt att njuta av julen.

– Vi ser allt fler ensamma, allt fler som vill fira i gemenskap, allt fler som tar avstånd från de kommersiel­la krafterna., säger Katinka Randin.

Hon har själv reagerat mot kommersial­ismen och ur hennes irritation växte parollen fram ”Stoppa plågsamma julförsök!” – ett lätt parodiskt plagiat av djurrättsa­ktivistern­as ”Stoppa plågsamma djurförsök!”. Parollen känns igen direkt. Och ändå inte. KATINKA RANDIN HAR ett leende inbäddat i rösten när hon uttalar orden. Parollen har lagom mycket göteborgsk ordlek i sig, men är samtidigt långt ifrån bara ett skämt.

– Vi hade en temakväll på Stadsmissi­onen under just den här rubriken. Sen följde vi upp det hela genom att fråga hur den följande julen verkligen blev. Många hade skapat sig en jul så som de ville ha den, utan så många måsten, säger Katinka Randin.

Just de skälen är motiv för många människor som i första hand söker gemenskap.

– Jag minns en äldre dam som när hon gick hem sa ”Tack för att ni fixat detta!”. Hon bodde i närheten av Valand och hennes alternativ var kanske att sitta ensam hemma, berättar Martin Hultqvist, som är medarrangö­r och en av flera samordnare av Pusterviks arrangeman­g En anständig jul. PUSTERVIK STåR FöR lokalen och deltar i arrangeman­get tillsamman­s med kulturföre­ningen Truckstop Alaska. Tillsamman­s vänder de sig till olika former av sponsorer, som bjuder på mat, kläder och – nytt för i år – ett hygienkit, en påse med tvål, tandborste med mera för att kunna hålla sig ren.

– Nu försöker vi få tag i matlådor, så att folk kan ta med sig den mat som blir över, säger Martin Hultqvist.

Nu är frågan ute. Vem har svaret, medlen och viljan att ge sitt bidrag?

– Vi får väldigt få avslag. De flesta vill vara med, säger Martin Hultqvist.

Många julfirare är förstås direkt hemlösa eller bor på stans akutboende­n.

– Vi har cirka 75 boenden hos oss och för de som vill ordnar vi transport till de olika julborden inne i stan, säger Robert Gustafsson, gruppchef för akutboende­t Tillfället vid Partihalla­rna.

Göteborg har cirka 1 100 platser för akutboende plus cirka 100 så kallade jourplatse­r.

– Här får de alltid frukost och middag. Givetvis blir det en form av julmat just nu i jul. Vi kommer att kunna ge en liten julklapp också, nåt nyttigt som strumpor och kalsonger, säger Robert Gustafsson.

 ??  ?? DUKAR UPP. Enver Sevinc har gratis julbord för sina stamkunder och andra. I år blir
DUKAR UPP. Enver Sevinc har gratis julbord för sina stamkunder och andra. I år blir
 ?? Bild: JeSSIca Segerberg ?? GEMENSKAP. Många söker sig till de alternativ­a julfirande­n som finns i Göteborg.
Bild: JeSSIca Segerberg GEMENSKAP. Många söker sig till de alternativ­a julfirande­n som finns i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden