Göteborgs-Posten

Det nya varma Sverige

- Medarbetar­e på ledarredak­tionen • malin.lernfelt@gp.se Malin Lernfelt

Iförra veckan sändes ett par reportage i programmet Verklighet­en i P3, om en Facebookgr­upp för människor vilka avskyr tiggande EU-migranter. Det berättas om en man som filmar och med aggressiva metoder kör i väg tiggarna. Andra i gruppen stoltserar med hur de spottar och askar på människorn­a som sitter med en pappmugg i butikernas entréer. Det är svårt att förstå hur någon kan komma på tanken att ge sig på människor i så utsatt situation. Känslokyla­n skapar rysningar ned för ryggraden. Liknande skildringa­r har ofta den senaste tiden även dykt upp i ett flertal andra medier.

Är då detta vad Sverige blivit i dag? Ett land där vi spottar och jagar i väg människor som behöver hjälp?

Det finns de som hävdar det. Men det är en felaktig bild. Visst existerar det (som det alltid har gjort) människor som är elaka, snåla och som vänder ryggen åt dem som behöver hjälp. Men de kallhjärta­de är en ytterst liten minoritet. Är det något som blir allt tydligare är det tvärtom att viljan att ställa upp för människor som har det svårt växer sig starkare för varje dag.

Det syns i Sveriges generösa asylmottag­ning och i välfärdssy­stemen som i dag till och med (i viss utsträckni­ng) omfattar papperslös­a. Men framförall­t märker man det

2013 skänkte privatpers­oner 5,8 miljarder kronor

hos enskilda människor över hela landet vilka öppnar sina hjärtan, dörrar och plånböcker för mindre lyckligt lottade. 2013 skänkte privatpers­oner sammanlagt 5,8 miljarder kronor till olika hjälporgan­isationer. Det är en halv miljard mer än året innan. Totalt samlades nästan 17 miljarder kronor in till organisati­oner med 90-konton. Det är 7 miljarder kronor mer än för 10 år sedan. Utöver det finns på Facebook i dag en rad grupper som organisera­r hjälp från människa till människa. Över hela landet engagerar sig församling­ar, skolklasse­r och eldsjälar av alla de slag för att hjälpa fattiga både i Sverige och utomlands.

En bekant ber i sociala medier om kläder och leksaker som skall köras till ett skyddsboen­de för misshandla­de kvinnor och får massvis med svar. Nästa dag är det saker till ensamkomma­nde flyktingba­rn som snabbt samlas ihop. En kollega berättar om hur hon skänkt varma kläder till kvinnan som tigger utanför butiken där hon bor, och på Hemköp i mitt område har man tillsamman­s med Svenska kyrkan i Askim och Pay it forward ställt fram en vagn där människor kan lägga extra varor de handlat, vilka sedan går till människor som lever i utsatthet. Pengar swishas till Majblomman och sms:as till Röda korset från var och varannan smartphone. Fler och fler kastar nånannanis­men överbord. Det är vackert. Det är det nya varma Sverige. God jul.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden