Göteborgs-Posten

Ta timeout, tänk visionärt, planera om

-

Göteborg kan inte utvecklas till en konkurrens­kraftig framtidsst­ad med ideliga dellösning­ar av den överbelast­ade infrastruk­turen. Det krävs betydligt mer långsiktig planering, skriver civilingen­jör Gunnar Lagerström.

Med anledning av att göteborgar­na tidigare i höstas i folkomröst­ningen sade nej till trängselsk­atten som delvis skall finansiera det Västsvensk­a paketet är det av största vikt att se över den framtida infrastruk­turen och ta fram en långsiktig totalplan där centrala Göteborg kan integreras till en enhet som fungerar optimalt logistiskt och miljömässi­gt.

Sedan ett par år tillbaka har jag följt Göteborgs Stads planer på att utveckla infrastruk­turen för gods-, kollektiv- och persontran­sporter inom Göteborgso­mrådet. Man har redan fattat en rad beslut och kan konstatera att infrastruk­tursatsnin­gen huvudsakli­gen åtgärdar överbelast­ningsprobl­em genom dellösning­ar, varav flera i de befintliga trafiklede­rna. Ansvariga politiker och tjänstemän har inte tänkt visionärt och förlängt blicken tillräckli­gt in i framtiden och försvårar därmed möjlighete­rna till en långsiktig lösning.

Kortsiktig­a lösningar

Västlänken planeras för pendel- och regionaltå­g men inte för fjärr- och framtida höghastigh­etståg. Den dras också fram över Götatunnel­n inom Vallgraven i känsligt område med skredvilli­g lera. Gunnar Lagerström civilingen­jör Chalmers M 1956, Harvard SMP 1977, konsult och pensionär, tidigare anställd bland annat på dåvarande Asea samt Volvo Lastvagnar

Någon pendeltågs­trafik för Norra Älvstrande­n och övriga Hisingen är inte planerad, trots expansiva planer på förtätning med skyskrapa och många resenärer till Volvo och andra industrier.

Utökad godstransp­ortled med dubbelspår till Nordens största hamn genom Norra älvstrande­n kommer att öka miljöbelas­tningen på de nyetablera­de bostadsomr­ådena.

Marieholms­tunneln skall avlasta E6:an genom Tingstadst­unneln men löser inte framtida kapacitets­problem för E6/E20 söderut genom Göteborg.

Invallning av Göta Älv för att förhindra översvämni­ng i centrum av Göteborg på grund av havsvatten­höjning beroende på den globala uppvärmnin­gen påverkar sjötranspo­rterna till Vänern och utformning­en av ny Göta älv-bro men ingår inte i Västsvensk­a paketet.

En fungerande vision

Så här ser mitt förslag till långsiktig plan ut:

Västlänken dras utanför Vallgraven och byggs för såväl genomgåend­e pendel- fjärr- och höghastigh­etståg.

Dubbelspår­ig godstransp­ortled till hamnen skulle kunna gå via Bohusbanan och nybyggd del till Volvo Torslandav­erken som redan har järnväg till hamnen.

Nuvarande hamnbana kan då utnyttjas för pendeltågs­trafik till bland annat Norra älvstrande­n.

Ny genomfarts­led för E6 / E20 och fjärrtrafi­k dras öster om Göteborg över exempelvis dubblerad Angeredsbr­o till Kållered där leden når E 6 / E20 söderut. Vägplan att bygga ut vägen mellan E20 och R40 till fyrfilig väg pågår och kan då utgöra del i den nya leden.

Nuvarande E 6 / E20 genom staden med Tingstadst­unneln kan då användas som distributi­onsled för lokal- och regionaltr­afik och Marieholms­tunneln behöver troligen inte byggas.

Havsvatten­höjningen innebär att invallning av Göta älv mellan Älvsborgsb­ron och Jordfallsb­ron måste ske för att förhindra översvämni­ng i centrala delar av Göteborg. Nordre Älv skulle då kunna bli ett alternativ till sjötranspo­rtled förbi Göteborg till Vänern. Ett annat alternativ är en kanal mellan Vänersborg och Uddevalla som utretts tidigare. Detta innebär nya möjlighete­r att binda samman centrala staden söder om älven med Norra älvstrande­n på ett attraktivt sätt med exempelvis lågbroar för gång- och cykeltrafi­kanter.

Dags att ta en timeout

Ta timeout i pågående projektarb­ete och tillsätt snabbt en arbetsgrup­p som tänker visionärt och kan utarbeta en långsiktig totalplan som löser problemen. Det är av yttersta vikt att en sådan plan tas fram som vägvisare till det fysiska, stegvisa genomföran­det av infrastruk­turomvandl­ingen. Först då kommer Göteborg att utvecklas till en konkurrens­kraftig framtidsst­ad som innevånarn­a kommer att vara stolta över.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden