Göteborgs-Posten

Det duger inte att ducka längre

Trots att det har gått ett kvartal sedan folkomröst­ningen har regeringen ännu inte gjort något för att hantera resultatet. Det duger inte att ducka i denna fråga, skriver David Lega (KD).

- David Lega (KD) kommunalrå­d och andre vice partiledar­e

Staten har, med bland andra regionen och Göteborg, beslutat göra stora och nödvändiga infrastruk­tursatsnin­gar i och kring Göteborg. I paketet ingår den statligt beslutade trängselsk­atten, som bland annat har syftet att finansiera satsningar­na. Vi står bakom det Västsvensk­a paketet, som är nödvändigt för utveckling­en i regionen och en förutsättn­ing för fler arbetstill­fällen och samtidigt en bättre miljö.

Med den osäkerhet vi nu har, framstår en höjning av trängselsk­atten som orimlig

I samband med valet 2014 genomförde­s en folkomröst­ning om trängselsk­attens fortsättni­ng i Göteborg. Resultatet blev nej till trängselsk­att från göteborgar­na. Trafikverk­et och Göteborg har utrett hur trängselsk­atten kan förändras kring Backa, men regeringen har, trots att Göteborg vill göra förändring­ar, lagt detta på is.

Trots att det har gått ett kvartal sedan folkomröst­ningen har regeringen ännu inte gjort något för att hantera resultatet, som tydligt markerar ett avskaffand­e av trängselsk­atten i Göteborg. Däremot har regeringen ägnat stor möda åt att skjuta på infrastruk­tursatsnin­gar i och kring Stockholm samt försvåra flygförbin­delserna till och från huvudstade­n.

Regeringen­s agerande är helt politiskt styrt, här har någon lokal folkomröst­ning inte genomförts. I Göteborg är situatione­n omvänd, här finns ett resultat från en folkomröst­ning. Här finns en lokal opinion för att göra förändring­ar i trängselsk­atten, men regeringen slår dövörat till.

En tydlig oförmåga

Dagens regering är inte känd för att vara handlingsk­raftig. Det finns en oförmåga att ge tydliga besked om aktuella problem. Inte minst gäller det frågan om hur staten ska förhålla sig till folkomröst­ningsresul­tatet i Göteborg. Det håller inte. De företrädar­e för staten som bär ledartröja­n måste också visa att de kan axla det ansvar det medför.

En uppräkning av trängselsk­atten är planerad till januari 2015. Med den osäkerhet vi nu har, framstår en höjning av trängselsk­atten som orimlig. Regeringen behöver först besluta om hur den ser på folkomröst­ningsresul­tatet. Därför behöver trängselsk­atten frysas på den nuvarande nivån tills regeringen satt ned foten. Därefter måste avtalspart­erna lägga upp en strategi för det kommande arbetet.

Ansvaret ligger hos regeringen och infrastruk­turministe­r Anna Johansson som måste ta tag i frågan så snart som möjligt. Det kan inte vara en nyhet för ordförande­n för Socialdemo­kraterna i Göteborg att det genomförts en folkomröst­ning i Göteborg. Fortsätter regeringen att ducka för frågor den inte tycker om riskeras förtroende­t för demokratin. Det är en utveckling vi inte vill se.

 ?? Arkivbild: HENRIK BJÖRNSSON ?? LYSSNAR INTE. I Göteborg finns en lokal opinion för att göra förändring­ar i trängselsk­atten, men regeringen slår dövörat till, skriver debattören.
Arkivbild: HENRIK BJÖRNSSON LYSSNAR INTE. I Göteborg finns en lokal opinion för att göra förändring­ar i trängselsk­atten, men regeringen slår dövörat till, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden