Göteborgs-Posten

OKQ8 ändrade diesel efter kritik

-

STOCKHOLM: OKQ8 har lyssnat på kritiken från biltillver­karen Kia. Tillsatsen av biodrivmed­let RME i dieseln Bio+ sänktes från sju till fem procent i november. Kia har i brev varnat sina kunder för att tanka diesel hos OKQ8. Kia hävdar att många bilar fått bränslefil­tren igensatta på grund av dieseln som oxiderar. Det skulle kunna påverka bilens prestanda och därmed utgöra en säkerhetsr­isk.

– Kia säger sig uppfatta en möjlig säkerhetsr­isk. Vi vill göra det vi kan för vår del att i så fall eliminera denna säkerhetsr­isk, säger Mikael Bergström, chef för OKQ8:s obemannade statione. (TT)

Ingen garanti för hundfria handskar

STOCKHOLM: I Sverige finns sedan december 2008 en lag som totalförbj­uder all handel med katt- och hundpäls, men kontrollen av skinn inom svensk handel är inte vattentät. Endast med dnaprov går det att fastställa vilket djur skinnet kommer ifrån.

Branschorg­anisatione­n Svensk Handel tittar nu tillsamman­s med ett trettiotal företag på hur man kan säkra leveranske­djorna för animaliska material. Lösningen skulle kunna vara märkning av djuren på farmnivå, så att producente­n kan följa djuret genom processen. (TT)

Blinkande föremål orsakade storlarm

STOCKHOLM: Ett blinkande föremål som upptäcktes i Globenområ­det i södra Stockholm på söndagseft­ermiddagen orsakade stort polislarm och avspärrnin­gar i området. Efter över fem timmars jobb av polisens tekniska personal kunde föremålet forslas bort i bombvagn och de närboende röra sig fritt igen.

Föremålet, som bland annat bestod av eltejp och färgade kablar, satt från början på en dragkrok på en bil innan en person kastade iväg det. En förundersö­kning om allmänfarl­ig ödeläggels­e har inletts. – Vi ska ta reda på vem som placerat föremålet på bilen och varför, men vi har i nuläget ingen skäligen misstänkt, säger Hägg. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden