Göteborgs-Posten

STEFAN LÖFVENS TÅLAMOD ÄR SLUT POLITIK: BARA REINFELDT (M) TOG EMOT HONOM

Statsminis­ter Stefan Löfven (S) tycker att han har gjort allt som går för att undvika politiskt kaos. Nu är hans tålamod med opposition­en slut.

- LARS LARSSON PETER WALLBERG

Efter den stormigast­e politiska hösten på ett par decennier så ska även Löfven passa på att fira jul. Det blir i fritidshus­et vid Örnsköldsv­ik. Miljöombyt­et gör att Löfven kan koppla av, trots att ett nytt val väntar i mars.

– Alla behöver avkoppling, så är det, säger statsminis­tern. LöFVEN HAR OFTAST en lugn, ibland lite sävlig framtoning. Men under turbulense­n kring budgeten och beskedet om extravalet har han rutit till. Han gjorde det när Sverigedem­okraterna röstade ned regeringen­s budget och sade att de tänker fortsätta med det till en regering möter deras krav på minskad invandring.

– Det maktspråke­t, den maktfullko­mligheten, den arrogansen mot Sveriges riksdag, det gör mig riktigt riktigt arg, säger han.

Bitterhet gentemot Alliansen märks också. Löfven tycker att han gjort allt för att få till stånd ett blockövers­kridande samarbete och därmed undvika politiskt kaos. Men han har inte lyckats få allianspar­tierna till förhandlin­gsbordet, trots att han säger sig ha lagt upp ”skatter och avgifter och alla utgiftsomr­åden” på bordet för diskussion.

– Det går inte att sätta sig vid ett tomt förhandlin­gsbord, säger han.

– Om man får nej hela tiden så tar tålamodet slut någon gång. LöFVEN HÄVDAR ATT han redan när han valdes till S-ledare 2012 fick nobben av de tre mindre allianspar­tierna. Han hade då i brev till partiledar­na skrivit att han gärna skulle vilja träffas och prata. Bara dåvarande statsminis­ter Fredrik Reinfeldt (M) tog emot.

– De andra tre på den borgerliga kanten svarade inte ens. Det är märkligt för mig. Ett mycket konstigt agerande, säger Löfven.

Tonen mellan regeringen och Alliansen har varit tuff. Löfven, som inte varit i den politiska hetluften innan han blev partiledar­e, tycker att han utvecklats som politiker, men att människan Stefan Löfven är densamme.

– Som person tror jag inte att jag har förändrats. Ulla (frun) har inte sagt något i alla fall. MEN VARDAGSLIV­ET HAR förändrats. Löfven har med sig livvakter vart han än går och nyligen flyttade han från sin tvårumsläg­enhet till statsminis­terns residens Sagerska huset, av säkerhetss­käl.

– Jag tror nog man kan bo in sig och sätta sin prägel. Får man upp sina böcker i bokhyllan känns det bra, säger han.

Den förre svetsarens möjlighete­r att bo in sig i Sagerska avgörs i extra valet den 22 mars. Det är ett val kritiker menar är förhastat och som de misstänker att han av ren ilska och utan eftertanke bestämde sig för när regeringen­s budget röstades ned.

– Det var inte så att vi bestämde det när man tryckte på knapparna i riksdagen, det är helt fel. Det är klart att man går och väger det i flera dagar, säger statsminis­tern.

Han kan förstå att medborgare tycker att politikern­a ägnar sig åt sandlådebr­åk i stället för att ta ansvar.

Men extra val är nödvändigt, hävdar Löfven.

Risken är dock att valresulta­tet bäddar för samma kaos som i dag. Då går det inte att utlysa ett val till.

– Vi kan inte hålla på att ha val varje år eller halvår. I ETT SåDANT läge krävs, enligt honom, i stället samarbete över blockgräns­en. Stefan Löfven kan tänka sig att släppa in fler partier i regeringen. Men han ser i dag inget läge där det kan bli aktuellt för S att regera med ärkefiende­n Moderatern­a.

– Om landet skulle hamna i en väldigt besvärlig situation av olika skäl kan det finnas anledning att göra det.

Även om han ser små möjlighete­r att S åter skulle bli ett 40-procentspa­rti, är han hoppfull om en uppgång inför extravalet.

– Jag ser stora möjlighete­r att öka i valresulta­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden