Göteborgs-Posten

Stabil opinion förvånar Jämtin Fakta: Väljarstöd­et

- ULF NYSTRÖM

GöTEBORG Socialdemo­kraterna 31,0 procent (+2,6) Moderatern­a 24,5 procent (-1,1) Sverigedem­okraterna 12,9 procent (+0,8) Miljöparti­et 7,4 procent (-1,0) Centerpart­iet 6,1 procent (+/-0,0) Vänsterpar­tiet 5,9 procent (+/-0,0) Folkpartie­t 5,7 procent (+0,2) Kristdemok­raterna 3,7 procent (-0,2) Feministis­kt initiativ 2,4 procent (-0,4) Moderatern­a tappar sedan förra mätningen. Avgörande blir hur väljarna värderar nya partiledar­en i januari.

Sverigedem­okraterna tangerar valresulta­tet. Björn Söders uttalanden om samer och judar tycks inte få någon negativ effekt.

MP tappar väljare till Socialdemo­kraterna i storstadso­mrådena. de senaste veckorna.

– Men väljarnas reaktion kommer när alliansbud­geten får genomslag under våren. Det blir ju ingen sänkning av skatten för pensionäre­r och åldringsvå­rden kan inte förbättras som vi hade hoppats.

Jämtin hoppas att debatten inför extravalet i mars kommer att handla om arbetslösh­eten, skolan och sjukvården.

– Även om vi inte har kommunal- och landstings­val i mars tror jag problemen i skolan och sjukvården kommer att debatteras intensivt, staten kan ju skjuta till resurser till både skola och sjukvård. ANDERS WALLNER, partisekre­terare i Miljöparti­et, är nöjd med utfallet av väljarbaro­metern.

– Vi ligger en bit över valresulta­tet, säger han. Samtidigt ökar stödet för S jämfört med förra undersökni­ngen. Stödet för regeringsp­artierna är stabilt.

Wallner tror också att TAPPAR STöD. Göran Hägglunds Kristdemok­raterna har just nu ett väljarstöd på 3,7 procent, strax under 4-procentssp­ärren. Även Åsa Romsons och Gustav Fridolins Miljöparti­et har tappat sedan förra Sifo-mätningen. regeringsp­artierna kommer att gynnas av den debatt som nu kommer igång om effekterna av allianspar­tiernas budget.

– När det visar sig att kvinnojour­er stängs, att kulturutbu­det dras ner och järnvägsun­derhållet krymps inser väljarna att regeringsp­artierna erbjuder bättre lösningar.

Acko Ankarberg Johansson, partisekre­terare för Kristdemok­raterna, vill inte dra några långtgåend­e slutsatser av Sifo-barometern. – VI LIGGER På samma nivå som i SCB:s stora undersökni­ng, säger hon. Det kommer ständigt nya undersökni­ngar och de visar inte sällan på olika riktningar. Väljarna undrar nog just nu hur de ska rösta.

Ankarberg Johansson är inte oroad av att Kristdemok­raterna ligger på 3,7 procent, tre tiondels procentenh­eter under spärren för riksdagsma­ndat.

– Vi ligger som vi brukar göra mellan valen, säger hon. Men vi kommer att göra en bra valrörelse, som vi också brukar göra.

– Just nu är det många som hör av sig och frågar hur de kan hjälpa till så när det väl är dags för valrörelse sedan så kommer vi att jobba hårt.

 ?? Bilder: TT/GP ??
Bilder: TT/GP

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden