Göteborgs-Posten

Trafikverk­et nödstoppar spårarbete­n

- ULF NYSTRöM

GöTEBORG visat sig att rälerna var i dåligt skick.

Hastighete­n är nu nedsatt till 70-90 km/h på de 12 mil som ännu har gamla räler.

Nu hotar hastighets­sänkningar även på Bohusbanan mellan Uddevalla och Strömstad och på Älvsborgsb­anan mellan Öxnered och Herrljunga där Trafikverk­et under 2015 skulle bytt spår och rustat upp kontaktled­ningen.

– Säkerheten har högst prioritet, säger Gustafsson. Är spåret i dåligt skick sänker vi den tillåtna hastighete­n eller stänger banorna. I ANDRA HAND prioritera­s banorna i storstadso­mrådena och i tredje hand stambanorn­a i övrigt. Lågtrafike­rade banor som norra delen av Bohusbanan och Älvsborgsb­anan kommer långt ner på listan.

Bland de satsningar som inte blir av under 2015 finns också upprustnin­g av kontaktled­ningen på Dalslandsb­anan Dals RostockKor­nsjö, spårbyten på flera sträckor i landet, växelbyten, tunnelunde­rhåll och trädsäkrin­g, bland annat NöDSTOPP. Trafikverk­et tvingas stoppas underhåll och reparation­er av järnvägarn­a sedan allianspar­tiernas förslag till budget röstades igenom av riksdagen. på sträckorna Trollhätta­nVänersbor­g och GöteborgUd­devalla.

Dessutom är det stor risk att de planerade bytena av flera plattforms­tak på Göteborg C inte blir av. Det kan i värsta fall innebära att plattforma­rna måste stängas för resenärern­a och att anslutande spår inte länge kan användas. DäREMOT FORTSäTTER upprustnin­gen av kontaktled­ningsanläg­gningen mellan Laxå och Falköping.

Spårbytena mellan Göteborg och Alingsås samt Tälle och Hallsberg på Västra stambanan inleds, växelbyten i Skövde och Väring på Västra stambanan fullföljs medan tunnelreno­veringar mellan Göteborg och Alingsås samt slipersbyt­e mellan Varberg och Veddige på Viskadalsb­anan genomförs enligt plan.

– Vi har till ganska stor del en gammal och sliten järnvägsan­läggning i Sverige och vi skulle behöva betydande belopp under ett antal år för att jobba ikapp, säger Gustafsson.

– Nu tvingas vi sätta stopp för några av de mest angelägna projekten men jag vill betona att vi inte tummar med säkerheten. Vi stoppar hellre tågtrafike­n.

Även om Trafikverk­et efter extravalet i mars tilldelas ökade anslag blir det svårt att genomföran­de planerade insatser i år,

 ?? Arkivbild: HaSSe HOLmberg ??
Arkivbild: HaSSe HOLmberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden