Göteborgs-Posten

Lägst antal varslade sedan 2007

- OLLE LINDSTRöM

STOCKHOLM rörelse i konjunktur och produktion i år, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe. ATT VARSELSIFF­RAN hamnat så pass lågt har andra förklaring­ar, enligt Ferbe.

– Det som inte syns och som har förändrats är framväxten av bemannings­företagen. Det kom efter krisen, säger han.

I spåren av finanskris­en

OROAD FACKBAS. Bemannings­företagen har hyfsat siffrorna, säger metallbase­n Anders Ferbe. har företagen blivit mindre benägna att fastanstäl­la. Men visstidsan­ställninga­rna har legat relativt stabilt kring 7–8 procent av totalt antal anställda, det är andelen bemannings­anställda som ökar, enligt facket. äVEN DEN TOTALA varselsiff­ran ser ut att bli betydligt lägre i år än i fjol, kanske runt 47 000–48 000 jämfört med närmare 59 000 i fjol och 115 000 toppåret 2009.

Ferbe oroas av det politiska vakuumet som riskerar få negativa följder för investerin­garna i industrin.

Inte på kort sikt kanske, men med en ny handlingsf­örlamad regering efter nyvalet kan det bli ”jättestora problem”, speciellt inom den tunga industrin som är beroende av klara långsiktig­a spelregler vad gäller exempelvis energifråg­an. – VAD äR DET som händer, undrar företagsle­dare och fack som jag träffar när jag reser i Europa, säger Ferbe som märker av tendenser där företagsst­yrelserna nu skjuter på investerin­gsbeslut som ligger på bordet.

 ?? Bild: Per LarSSOn ??
Bild: Per LarSSOn

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden