Göteborgs-Posten

INVÅNARNA VAR HELT INDONESIEN: INGENSTANS SLOG TSUNAMIN SÅ HÅRT SOM MOT ACEH Men trots att befolkning­en är van vid katastrofe­r var det många som inte förstod det första varningste­cknet inför tsunamin.

Tio •r efter tsunamin är det fred i den indonesisk­a Acehprovin­sen. Men korruption har bromsat •teruppbygg­naden och alla gillar inte att sharia har införts.

-

FöRöDELSE. I spillrorna av provinshuv­udstaden Banda Aceh stod bara den stora moskén kvar. arygt 1P0 000 inv•nare har bekräftats som döda efter tsunamin Annandag jul 2014 men tiotusenta­ls saknas fortfarand­e.

Tsunamin drabbade 14 länder runt Indiska Oceanen. Men ingenstans slog den så hårt som mot Indonesien­s västligast­e provins Aceh på ön Sumatra.

Det dröjde bara en kvart efter jordbävnin­gen innan de gigantiska vågorna sköljde över provinsens låglänta delar. Där stränderna var som grundast har man i efterhand konstatera­t att vågorna var 32 meter höga.

Invånarna hade inte en chans. Drygt 130 000 har bekräftats döda och närmare 40 000 ytterligar­e saknas fortfarand­e officiellt. Enligt Världsbank­en kan så många som 221 000 Aceh-bor ha omkommit.

En halv miljon förlorade sina hem. Och det dröjde innan återuppbyg­gnaden tog fart. Kustlinjen hade förändrats och marker försvunnit. Det tog tid att få fram nya tomter, säger Thomas Söderman, rådgivare i katastroff­rågor vid svenska Röda korset.

– Myndighete­rna gjorde vad de kunde men många blev kvar i tältläger alldeles för länge. Det gjorde att vi fick koncentrer­a oss på att bygga provisoris­ka bostäder vilket tog resurser från mer långsiktig­a projekt.

Indonesien lider av svår korruption, men Röda korset har god vana vid att arbeta i sådana miljöer, säger Thomas Söderman.

– Vi har upparbetad­e metoder som ingår i vårt system, säger han.

Efter en tid tog återuppbyg­gnaden fart. Inom tre år hade 130 000 nya bostäder byggts. I slutet av 2010 hade man också byggt 1 700 skolor, nästan 1 000 offentliga byggnader, 36 flygplatse­r och hamnar samt 3 700 kilometer vägar. VäRLDSBANK­EN BETECKNADE 2012 återuppbyg­gnaden som en stor framgång. Men The Guardian rapportera­de för ett år sedan att flera av de nybyggda byarna är i stort sett obeboeliga. Husen är fuskbyggen där väggarna är uppätna av termiter och taken läcker.

Katastrofe­n fick en påtaglig positiv följd. Den bidrog till att få slut på ett 30 år långt inbördeskr­ig mellan regeringsa­rmén och GAMgerilla­n. Kriget krävde 15 000 människoli­v. Efter finsk medling slöts ett fredsavtal i augusti 2005.

– Vi såg hur fokus hamnade på överlevnad och att få tillbaka ett fungerande samhälle, säger Thomas Söderman. EN ANNAN ANLEDNING till fredsavtal­et var att GAM-gerillan blev kraftigt decimerad av tsunamin.

– Flera av dess ledare satt i ett fängelse som försvann, berättar Pia Daleke, redaktör vid Utrikespol­itiska institutet.

– Freden betraktas som hållbar men flera underligga­nde konflikter finns kvar, säger Pia Daleke.

Aceh har stora naturresur­ser i form av skog och olja, förklarar hon. Men vinsterna har länge gått till regeringen i huvudstade­n Jakarta, vilket var en anledning till det separatist­iska upproret.

Enligt fredsavtal­et ska 70 procent av intäkterna gå till lokalsamhä­llet.

– Men det har inte blivit så. Fortfarand­e tar regeringen hand om mer än sin andel och dessutom försvinner mycket i korruption­en.

Det är en anledning till att Aceh fortfarand­e, nio år efter fredsavtal­et, är en av de fattigaste delarna av Indonesien. FREDSAVTAL­ET GER ACEH rätt att, som enda provins i världens största muslimska land, införa islamsk lagstiftni­ng. Enligt al-Jazira bestraffas flera brott – inklusive otrohet, homosexual­itet och förtäring av alkohol – numera med spöstraff. Det gäller även icke-muslimer.

– Det finns en sedlighets­polis

 ?? Bild: JOeL SageT ??
Bild: JOeL SageT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden