Göteborgs-Posten

CHANSLÖSA Fakta: Indonesien

- JAN ARELL

ÅTERFöRENA­DE. Raudhatul till vänster och Arif till höger tillsamman­s med sina föräldrar och en lillebror efter återföreni­ngen i somras, nästan tio år efter att tsunamin skilde dem åt. som bland annat kontroller­ar att kvinnor bär slöja, säger Pia Daleke. Och guvernören har stoppat ett förslag från provinsens parlament om att bestraffa vissa brott med stening. OMRÅDET LäNGS INDONESIEN­S sydkust kallas Eldringen, eftersom vulkanutbr­ott och jordbävnin­gar är mycket vanliga.

Men trots att befolkning­en är van vid katastrofe­r var det många som inte förstod det första varningste­cknet inför tsunamin – att havet drog sig tillbaka. Istället gick de ut för att fånga sprattland­e fiskar.

I dag vet de flesta att det istället gäller att fly för livet. Eftersom området runt provinshuv­udstaden Banda Aceh saknar höjder har myndighete­rna byggt mängder av torn dit människor kan ta sig. Tornen är 16 meter höga och rymmer vardera 500 personer.

Fortfarand­e dyker det upp nya solskenshi­storier. I somras fick en ung man i Aceh syn på en flicka som han tyckte var väldigt lik hans försvunna syster, som var fyra år när tsunamin slog till.

Flickan, Raudhatul, hade lyckats överleva genom att flyta iväg på en planka tillsamman­s med sin sjuårige bror Arif. Efter många, många timmar flöt de iland på en ö där de togs omhand av två olika familjer. Sedan skildes de åt.

Raudhatul kunde i juli återförena­s med sina föräldrar. FALLET FICK STOR uppmärksam­het i Indonesien. Och av en händelse gick den nu 17-årige Arif in på ett internetka­fé där han såg en tvintervju med hans mamma.

Arif har haft svåra år efter tsunamin. Familjen som räddade honom gav honom ett nytt namn. Han misshandla­des levde flera år som gatubarn.

I augusti kunde även han flytta hem till sin familj – men det var först när hörde sin mamma prata om Arif i tv som han kom ihåg sitt riktiga namn.

Yta: 1,9 miljoner kvadratkil­ometer. Huvudstad: Jakarta, 10 miljoner. Folkmängd: 253 miljoner. Religion: muslimer 87 procent, kristna 10, hinduer och buddister 3. Indonesien är världens folkrikast­e muslimska land.

Självständ­ighet: 1945, från Holland efter japansk ockupation under världskrig­et. Det krävdes fyra års krig innan Holland accepterad­e självständ­igheten. 1957–99 rådde en brutal militärdik­tator.

 ?? Bild: aFP PHOTO ??
Bild: aFP PHOTO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden