Göteborgs-Posten

Ytterligar­e en polis ihjälskjut­en i USA

- TINA MAGNERGåRD BJERS MATTIAS ARESKOG

STOCKHOLM Det är inte ens säkert att de hann se sin mördare, sade en märkbart tagen Bill Bratton, polischef i New York, under en presskonfe­rens med borgmästar­e Bill de Blasio. EFTER DåDET, SOM skedde i fullt dagsljus på lördagen, flydde gärningsma­nnen ner i tunnelbana­n där han tog sitt liv genom att skjuta sig i huvudet på perrongen.

Enligt amerikansk­a medier kan dådet vara en hämndaktio­n, skytten ska ha refererat till Michael Brown och Eric Garner – två svarta män som dött i polisvåld och vars fall den senaste tiden väckt omfattande protester i USA. Bill Bratton bekräftade på presskonfe­rensen att gärningsma­nnen publicerat ”anti-polis-inlägg” på sociala medier, men sade att en utredning får klargöra hans motiv.

President Barack Obama fördömde dödsskjutn­ingarna och uppmanade människor att ta avstånd från våld och sårande ord. ”Två modiga män kommer inte hem till sina älskade i kväll, det finns inget rättfärdig­ande för det,” sade Obama enligt ett uttalande.

”Poliser som tjänstgör och skyddar våra samhällen riskerar sin säkerhet för vår varje dag – och för det förtjänar de vår respekt och tacksamhet varje dag.” DEN SVARTE medborgarr­ättsaktivi­sten och pastorn Al Sharpton var snabb med att mana till lugn.

”Jag har talat med Garners familj och vi är förfärade över de tidiga uppgiftern­a om poliserna som dödats i Brooklyn. . . All användning av Eric Garners och Michael Browns namn, i samband med alla former av våld eller dödande av poliser, är förkastlig­t och motverkar strävan efter rättvisa i båda fallen”, sade han i ett uttalande enligt The Washington Post.

Enligt The New York Times är det första gången sedan 2011 som en polisman skjutits ihjäl i staden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden