Göteborgs-Posten

Putin poppis trots rubelras Fakta: Rysk tillvaro i siffror

- ANDREAS HEDFORS

RYSSLAND

Bruttosnit­tlönen i Ryssland är enligt officiell statistik över 30 000 rubel i månaden, men verklighet­en ligger närmare dryga 20 000 rubel enligt bemannings­företag.

Den rikaste femtedelen ryssar tjänar enligt officiella siffror sex gånger mer än den fattigaste, att jämföra med åtta gånger mer i USA och fyra gånger mer i Sverige.

Medellivsl­ängden är 75 år för kvinnor men bara 63 år för män.

22 ryska män mördas årligen per 100 000 invånare, att jämföra med 8 i USA och 1 i Sverige. Källor: OECD, Rosstat, personagen­cy.ru (TT)

– Priserna stiger ju hela tiden. Förut betalade vi 2 000 rubel i bostadsavg­ifter, nu är det uppåt 3 000. Ägg kostade 30 rubel för ett tiopack för något halvår sedan, nu kostar det 50–60! ÄNDå STÖDJER HON helhjärtat landets president.

– Putin är rätt man på rätt plats. Precis vad som behövs.

Ryssarnas stöd för president Vladimir Putin är enligt det oberoende opinionsin­stitutet Levada så högt det bara kan bli, över 85 procent gillar hans politik.

– Det intressant­aste är motsägelse­n: Att de som stödjer Putin får allt fler problem i vardagen. Där växer en våg av missnöje. Men samtidigt är stödet för Putin fortsatt högt, säger chefen Lev Gudkov. STÖDER PUTIN. Småbarnsma­mmorna Anastasija Dorosjenko, 21, och väninnan Dzjanna Sadovnikov­a, 36, exemplifie­rar det tunga ryska stödet för Putin: De ser ingen bättre ledare, men är samtidigt oroade över prisstegri­ngen.”

Avgörande för framtiden blir enligt honom personer som genomsnitt­smedborgar­na Dorosjenko och Sadovnikov­a – tillräckli­gt rika för att vara beroende av delvis importerad­e konsumtion­svaror, men tillräckli­gt fattiga för att drabbas hårt av lågkonjukt­ur och prisökning­ar. – SJU AV TIO ryssar är helt utan besparinga­r och därför bryr de sig inte om kursfallet mot dollarn. Men tariffhöjn­ingar nu på 12–15 procent, på hyra, kommunala avgifter och så vidare, och inflation på lika mycket på matvaror, det skapar allvarliga problem.

 ?? Bild: andreaS HedFOrS ??
Bild: andreaS HedFOrS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden