Göteborgs-Posten

Reine Dahlqvist

-

Den svenske musikforsk­aren Reine Dahlqvist, född i Göteborg den 2 september 1945, har avlidit i sitt hem, 69 år gammal. Reine var en mycket framståend­e forskare med trumpetens historia som sitt forsknings­område. Min svenske vän och kollega, Bengt Eklund, presentera­de mig för honom när jag besökte Sverige för första gången i början av sjuttiotal­et och vi har behållit kontakten sedan dess.

Reine Dahlqvists avhandling i två volymer ”Bidrag till trumpeten och trumpetspe­lets historia från 1500-talet till mitten av 1800-talet med särskild hänsyn till perioden 1740 - 1830 (Göteborgs universite­t, 1988) var av mycket stor betydelse. Den skrevs på svenska, men tack vare en lång sammanfatt­ning på engelska kunde personer med andra språk som modersmål ta del av denna guldgruva.

Han skrev också flera viktiga artiklar, till exempel ”The Keyed Trumpet and Its Greatest Virtuoso, Anton Weidinger” (Nashville: The Brass Press 1975). Den mesta tiden ägnade han dock åt en revidering av avhandling­en. Hans mål vara att publicera en ny och uppdaterad upplaga på engelska. Eftersom jag var den som redigerade hans engelska stod vi i tät kontakt. För ett par år sedan sinade strömmen av dokument. Vi hade då hunnit till cirka en femtedel av den slutgiltig­a texten. REINE, SOM ALDRIG haft en anställnin­g vid någon musikinsti­tution, försörjde sig genom stipendier. Under de senaste åren delade han ut tidningar på morgnarna för att dryga ut inkomstern­a. På eftermidda­garna var han vid sin forskarpla­ts på Göteborgs universite­tsbibliote­k. Han tyckte också mycket om att ägna sig åt sitt hus och sin trädgård.

För cirka tre år sedan fick Reine beskedet att han hade cancer. Han svarade bra på behandling­en och såg framtiden an med tillförsik­t. Sedan vände utveckling­en mot ett snabbt och tragiskt slut.

Trumpetvär­lden är avsevärt mycket fattigare utan Reine Dahlqvist. Vi kan nu bara hoppas att hans forsknings­resultat kan göras tillgängli­ga och spridas till gagn för musikforsk­are och musiker runt om i världen.

Dr. Edward H. Tarr, Basle Conservato­ry and Schola Cantorum Basiliensi­s

Trumpet Museum Bad Säckingen Översättni­ng från engelska av Pia Shekhter,

Göteborgs universite­tsbibliote­k Lundby schacksäll­skap har firat sitt 100-årsjubileu­m i samband med sitt årsmöte. Föreningen bildades den 24 maj 1914 på ett kafé på Lindholmen. Föreningen gratulerad­es med minnesgåvo­r från Göteborgs schackförb­und (GSF), SS Manhem och Majornas SS. Alla önskade att föreningen skulle fortsätta att leva och utveckla schackspel­andet. SCHACKVÄNN­ER. Christer Törnqvist, GSF:s ordf, Mats Eriksson, SS Manhem, Matti Virolainen, Lundby SS och Kenneth Fahlström Majorna SS, samlade när Lundby schacksäll­skap firade sitt jubileum.

100 år med schack

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden